• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Generell Dag Solheim

Spillere kåret av spillerne 1986-1988

Spillere kåret av spillerne 1986-1988
Foto: football.com

Målscorere i fokus

Av Dag Solheim

I denne spalten tar jeg for meg spillere som er blitt kåret til Årets Spiller av sine kollegaer i England og Norge. På Balløya fant den første kåringen i regi av PFA(Proffesional Footballers Association) sted i 1974, mens her hjemme startet NISO(Norske Idrettsutøveres Sentralorganisasjon) opp knappe tretti år senere. I dag har vi kommet fram til 1986.

Tidligere omtalte vinnere fra 1974-1985

1974 Norman Hunter, Leeds

1975 Collin Todd, Derby

1976 Pat Jennings, Tottenham

1977 Andy Gray, Aston Villa

1978 Peter Shilton, Nottingham Forrest

1979 Liam Brady, Arsenal

1980 Terry McDermott, Liverpool

1981 John Wark, Ipswich

1982 Kevin Keegan

1983 Kenny Dalglish

1984 Ian Rush

1985 Peter Reid

Målscorere i fokus
I utdelingens første år var det flere defensive spiller som ble kåret, men det blir stadig flere og flere målscorere som stikker av med flest stemmer i spillernes egen kåring. Slik var også tilfelle i 1986 da en måljeger av rang gikk helt til topps. Han var klubbkamerat med fjorårets vinner og han satte ballen sikkert i mål i klubber i England, Spania og Japan. Gary Lineker ble noen uker etter at han fikk prisen toppscorer i VM i Mexico med 6 mål, og da England gikk helt til semifinalen i VM i Italia i 1990 tegnet han seg for fire til. Han spilte 80 landskamper og scoret hele 48 mål.

Det startet i Leicester
Lineker er født og oppvokst i byen med samme navn som klubben han fikk sin debut for i 1979. Han rykket opp to ganger med Leicester og han var i noen sesonger et radarpar sammen med Alan Smith. I 1984 var han toppscorer i den øverste divisjonen, og Everton som var ligaens beste lag i den perioden hentet spissen til Goodison Park for £800.000. I sin ene sesong for klubben scoret han hele 40 ganger på 57 kamper, og han var toppscorer i ligaen med 30 mål. Everton og Lineker hadde en god sesong, men Liverpool hindret dem nye titler, Lineker ga Everton ledelsen i FA Cupfinalen men Liverpool vant il slutt 3-1. I ligaen ble Liverpool vinnere igjen med Everton på 2.plass.

Hat-trick i El Classico
Terry Venables hentet Gary Lineker til Barcelona for £2,8 millioner, en formidabel prisøkning på et år. I en 3-2 seier over Real Madrid stod Lineker for alle Barcelonas mål. Han vant Copa del Rey i 1988 og Europacupen for Cupvinnere året etter. Johan Cruyff overtok som manager og Lineker havnet som høyre kant, og dermed ble det retur til England og Tottenham i 1989. Da var prisen falt til £1,1 million, men mål-teften hadde ikke sunket.

Vant FA Cupen sammen med Thorstvedt
Ingen Spurs tilhengere glemmer at Lineker senket Arsenal med to mål i 3-1 seieren i semifinalen i 1991, i finalen ble Nottingham Forrest beseiret og Gary Lineker kunne feire sitt eneste engelske trofe sammen med Erik Thorstvedt. Han ble toppscorer i ligaen i 1990, men i 1992 var karrieren i Tottenham over og Lineker overrasket med å avslutte sin aktive karriere med to litt skadeskutte sesonger i Nagoya Grampus Eight. Etter at han ga seg som spiller så har han hatt stor suksess som programleder på TV, og da spesielt i det legendariske programmet «Match of The Day»

Kjøpt og solgt samme sommer
Clive Allen ble i 1987 den første Tottenham-spilleren som gikk til topps i PFA sin kåring. Han var også en målscorer av rang, men sommeren 1980 var det et spesielt klubbskifte som skapte overskrifter. Arsenal kjøpte spissen fra Queens Park Rangers for £1,25 millioner, men han spilte ikke en obligatorisk kamp for The Gunners, kun tre treningskamper. Før første serierunde gikk han til Crystal Palace i en byttehandel med backen Kenny Sansom. Jeg var til stede på første seriekamp med Arsenal den sesongen og der står Clive Allen faktisk i lagoppstillingen i kampprogrammet. Etter et år i Palace gikk ferden tilbake til QPR hvor han i 1982 skjøt laget til FA Cupfinalen med å score det eneste målet i både i kvartfinalen og i semifinalen. To år senere ble han klar for sin fjerde London-klubb.

I farens fotspor
Tottenham signerte spissen for £800.000 og han fulgte dermed i faren Les sine fotspor, som var en av heltene da Spurs vant The Double i 1961, Tottenham så langt siste seriemesterskap. 1986-87 var det store året for Clive Allen, han ble toppscorer i ligaen med 33 mål og totalt ble det 49 mål i alle turneringer og prisen som Årers Spiller. To år senere ble det et kort opphold i Bordeaux før han kom hjem og spilte for Manchester City, Chelsea, West Ham, Millwall og Cardiff. Det ble færre landskamper enn London-klubber for Allen, 5 ganger representerte han England, mens han altså har spilt for 7 klubber i hovedstaden.

Det kanskje ikke alle vet er at Clive Allen i 1997 spilte amerikansk fotball for London Monarchs i NFL Europe.

Fra Jamaica til Anfield
Det var i Watford John Barnes skapte seg et navn etter overgangen fra Sudbury Court i 1981, en overgang som ga amatør-klubben et draktsett. Han var med da Watford rykket opp året etter, og han vant sensasjonelt sølv med klubben, bak Liverpool, i den første sesongen i den øverste divisjonen. Året etter spilte de seg fram til FA Cupfinalen hvor det ble tap mot Everton. 23 år gammel hentet Kenny Dalglish Barnes til Anfield etter at Alex Ferguson hadde sagt nei.

Nummer 3 på hitlisten
I sin første sesong på Anfield vant Liverpool ligaen, men tapte sensasjonelt FA Cupfinalen mot Wimbledon. På hitlistene ble det også en høy plassering da «Anfield Rap», med Barnes som frontfigur, gikk inn på en tredjeplass på hitlisten. Den påfølgende sesong vil for alltid bli husket for den tragiske hendelsen på Hillsborough hvor 96 Liverpool-supportere mistet sine liv. Barnes var veldig aktiv i sorgarbeidet og markeringene i etterkant. Liverpool vant FA Cupen men tapte seriemesterskapet på overtid på Anfield,  i sesongens aller siste kamp hvor Arsenal scoret det avgjørende 2-0 målet på overtid. I 1990 vant han sitt andre ligamesterskap med Liverpool, det ble også en ny triumf i FA Cupen og en seier i Ligacupen. Det ble 11 scoringer og 79 kamper i Englands-trøya for John Barnes.

Mediemann, musiker, trener og politiker
I 1997 reiste han fra Liverpool til Newcastle, hvor han spilte en FA Cupfinale, før han avsluttet karrieren i Charlton i 1999. Etter det har han hatt korte opphold som manager i Celtic og Tranmere, og som landslagssjef for fødelandet Jamaica. Etter karrieren har han jobbet mye i media, han reiser rundt med Liverpool Legends, og han har fortsatt med musikkarrieren. Han var politisk engasjert i 2016 som motstander av at Storbritannia skulle trekke seg ut av EU.