• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Premier League Øyvind Johannessen

På ingen måte uventet

På ingen måte uventet
Foto: football.com

Tirsdag kom meldingen om at Mauricio Pochettino er ferdig i Tottenham.

Av Øyvind Johannessen

Det eneste overraskende ved det er så vidt jeg kan forstå at noen omtalte dette som uventet. Seriøst? Tottenham har vunnet seks av sine 27 siste seriekamper, og har sett ut som en råtten klase bananer i alle sine kamper siden bortekampen mot Ajax i Champions League i vår. Det vil si, det finnes tre unntak, laget har lignet på det de har vist de siste fire årene i tre hele kamper; hjemme mot Crystal Palace og begge kampene mot Røde Stjerne i Champions League den siste måneden.

Det har vært nok å se på Pochettino og spillerne for å forstå at noe alvorlig er galt, og har vært det i mange måneder nå. Det kommer nå også frem stadig mer som forteller oss at forholdet mellom Pochettino og klubbeier Daniel Levy ikke er hva det en gang var. Når det startet? Min teori er at det i alle fall irriterte Levy da treneren uttalte at det var galskap å innbille seg at Tottenham kunne fortsette å prestere på dette nivået uten å endre adferd og strategi på transfermarkedet. Det er intet annet enn en direkte kritikk av egen arbeidsgiver, og det er fortsatt ikke skapt en eneste klubbpresident som ser med blide øyne på at en ansatt trener ytrer slikt.

Jeg har tidligere skrevet at jeg mistenker både denne uttalelsen, og sommerens avsløring om at han kanskje hadde sagt opp jobben sin dersom Tottenham hadde vunnet CL-finalen, som negative påvirkninger på spillerne. For hva sier han EGENTLIG når han kritiserer klubben for ikke å kjøpe nye, og bedre, fotballspillere? Nemlig. Han forteller de som er i klubben at de ikke er gode nok. Det er ingen god måte å bygge selvtillit og lagfølelse på. Det er like ødeleggende å antyde at du er på vei vekk. Det skaper selvfølgelig usikkerhet rundt trenerens framtid.

Uønskede spillere og dårlig stemning
I tillegg til dette så hevdes det nå er Pochettino har vært sur på Levy fordi direktøren IKKE har klart å selge navngitte spillere. Er det da overraskende at disse spillerne, for eksempel Eriksen, Alderweireld og Vertonghen, ikke blør for drakta eller treneren lenger? For meg er det åpenbart at det er mange spillere som over tid har følt at Pochettino ikke liker dem, og dermed ikke vil satse på dem videre. Har du sett ett nærbilde av Christian Eriksen etter april, så har du sett ansiktet på en mann som ikke har vært i nærheten av å yte mer enn 83,4% innsats siden. Denne uken har vi også lest at stadig flere spillere hevdes å ha hatt som strategi å unngå øyenkontakt med treneren i garderoben, av frykt for å bli neste offer for sure oppstøt.

Resultater trumfer alt i fotballens verden. Dagens resultater. Det hjelper ikke lenger at Tottenham vant 17 og spilte to uavgjorte kamper hjemme i sin siste sesong på White Hart Lane. Mauricio Pochettino har udiskutabelt gjort en formidabel jobb i Tottenham. Men legg merke til verbets tid, som jeg som norsklektor ikke er helt uvant med å peke på. Presens perfektum betyr at det er noe som er avsluttet. Pochettino GJØR ikke lenger en formidabel jobb. Han går på jobb, på en måte, og spillerne hans gjør delvis sin jobb med ujevne mellomrom. 

Konklusjonen, fra ledelsens side, kunne aldri bli noe annet enn den nå har blitt. En trener er avhengig av å ha eierens tillit, og selv om han har spillerstallens tillit, så hjelper ikke det en puck når resultatene er så dårlige som dette. For med sine seks stakkarslige serieseire på 27 kamper har Spurs prestert svakest av nær sagt alle klubber i Premier League.

Upopulære avgjørelser
På internett har Tottenham-fans brukt mange og sterke gloser for å uttrykke sin misnøye med at Pochettino ble avskjediget. Det er det mulig å forstå, på et romantisk nivå. Fordi han har sørget for at Tottenham har vært et bedre fotballag enn de på noe tidspunkt har vært i nærheten av siden de vant The Double rett før jeg ble født. Det har vært mye å bli glad av, men etter å ha mislykkes med å vinne et eneste trofé, og regelmessig være verst når det gjelder, også en tradisjonell Spurs-egenskap, så har det siste årets resultater og den generelle tilstanden i klubben per i dag, i hovedsak i form av relasjonene mellom formann og trener og mellom treneren og den beste spillerstallen Tottenham noensinne har mønstret, gjort at avgjørelsen om å avslutte Pochettinos arbeidsforhold er fullstendig logisk, og dermed ikke noen overraskelse på noen som helst måte.

José Mourinho var imidlertid ingen populær erstatter. Hans rykte som en defensivt orientert trener gjør at mange selvfølgelig er redde for at fotlenkene nå blir montert på klubbens mange offensive spillere. Det man først og fremst kan si om Mourinho er at han vil vinne, og at han har vunnet ligagull med fire av sine fem. Pragmatikeren Mourinho passer ikke inn i en romantisk tilværelse. Han står rett og slett ikke for det Tottenham skal stå for. Men han vinner.

Og helt til slutt, Tottenham har vunnet to titler siden 1991. De to ligacuptitlene ble hentet av de to mest defensivt orienterte (og tidvis mest upopulære) managerne Tottenham har hatt i sin historie, George Graham og Juande Ramos. 

Om Mourinho er rett mann? Jeg aner ikke. 
Time will show.