• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Premier League Axel With Gogstad

Premier Leagues beste – etter draktnummer #14

Premier Leagues beste – etter draktnummer #14
Foto: football.com

Tidenes beste spiller med dette nummeret på ryggen er også en av Premier League-historiens beste, punktum.

Av Axel With Gogstad

Etter noen litt lunkne draktnumre, smeller det igjen. Trøyenummer 14 har et mer legendarisk sus over seg enn man kanskje skulle tro, og noen av Premier League-historiens beste spillere har ikledd seg dette nummeret. Det er imidlertid ingen tvil om hvem som skal øverst. For det er nemlig ingen over eller ved siden Thierry Henry. Det franske hurtigtoget startet karrieren som venstreving, men ble raskt omskolert til spiss ved ankomst Highbury. Han terroriserte ethvert forsvar han møtte med sin voldsomme toppfart og akselerasjon. Han var en snikskytter innenfor boksen, og var vel så kapabel til spektakulære langskudd. Thierry Henry hadde alt, og i desember 2011 fikk han en velfortjent statue utenfor Emirates. Med nummer 14 på ryggen scoret han 174 ligamål på 254 kamper og vant to PL-titler. Han ble toppscorer i Premier League tre sesonger, blant annet i Invincibles-sesongen 2003/04. Soleklar vinner i vår kåring.

Et stykke bak Henry finner vi en spanjol, nemlig Liverpools Xabi Alonso. Han ankom Anfield som et noe ubeskrevet blad etter ordre fra Rafa Benìtez, men baskeren viste snart hva han var kapabel til. Midtbanespilleren var en uhyre populær figur på Anfield, og maestroen hadde et overblikk og pasningsfot overgått av få andre. Hans fremste oppgave var ikke å være direkte involvert i målpoeng, men sammen med Steven Gerrard og Javier Mascherano, var Liverpools midtbane en av Europas mest fryktede midtbanetrioer. 14 mål og 17 assists på 143 kamper forteller ikke hele historien, og Xabi Alonso ble på uforklarlig vis forsøkt byttet bort med Gareth Barry før han forsvant til Real Madrid sesongen etter, i 2009.

Eksentriske franskmenn har figurert i disse kåringene tidligere, og det dukes for en ny en, når David Ginola kårer den tredje og siste plassen i kåringen av #14. Kantspilleren opptrådte som en magisk playmaker fra sin vingposisjon, og i 1999 bemerket selveste Johan Cruyff at Ginola var verdens beste spiller på den tiden. Han var innom tre Premier League-klubber med dette nummeret på ryggen, Newcastle, Spurs og Aston Villa. Han huskes best fra tiden i de to førstnevnte, og i løpet av 195 kamper i Premier League, registrerte han 21 fulltreffere og 42 målgivende.

Thierry Henry, som de fleste kjenner ham. FOTO: Bildbyrån

Beste #14: Thierry Henry
Nærmeste utfordrere: Xabi Alonso, David Ginola, Jordan Henderson, Luka Modric

#1 Peter Schmeichel
#2 Gary Neville
#3 Ashley Cole
#4 Patrick Vieira
#5 Rio Ferdinand
#6 Tony Adams
#7 Matt Le Tissier
#8 Steven Gerrard
#9 Alan Shearer
#10 Dennis Bergkamp
#11 Ryan Giggs
#12 John Obi Mikel
#13 Park Ji-sung
#14 Thierry Henry