• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Premier League Kim Marki

Skandaler, scoringer og tungt fravær

Skandaler, scoringer og tungt fravær
Foto: football.com

Hawk Eye var ute av fokus og David Luiz tilsynelatende blind, men savnet av tilskuere var uansett størst da fotballen returnerte.

Av Kim Marki

Ørjan Nyland havnet i fokus da Premier League-fotballen tirsdag gjorde comeback etter 100 dagers fravær. Den norske sisteskansen skulle rett før pause plukke ned et tilsynelatende ufarlig frispark fra Oliver Norwood, men fomlet. Med litt hjelp fra Villa-forsvarer Keinan Davis rygget både Nyland og ballen inn i eget mål, men uten at dette gjorde utslag på dommer Michael Olivers mållinje-klokke.

Flere av Blades-spillerne slo ut med armene mot Oliver, men naturligvis uten at dommeren kunne gjøre noe fra eller til. Mållinje-teknologien har fungert perfekt i over 9000 kamper, og det var ingen grunn til å tro at den skulle ta feil nå. Reprisene som snart rullet i sakte film over skjermen gjorde det imidlertid klart at ballen var gode 20 centimeter inne i mål.

En ellers tam kamp bød ikke på «flere» scoringer, og det endte dermed målløst i comebacket.

-Unikt
-Denne teknologien har vært brukt i over 9000 kamper uten problemer, men her opplevde vi en unik situasjon hvor alle de syv kameraene ble sperret for av enten keeper, forsvarer eller stolper. Vi ser at det skulle vært dømt scoring, og legger oss flate, sier leverandøren av mållinjeteknologien.

Hvor var VAR?
Dommer Oliver var ikke plassert slik at han kunne overprøve avgjørelsen. Hans Hawk Eye-klokke reagerte forsåvidt med alarm, men ikke før de hadde tatt pausehvile…

Mer bekymringsfullt enn dommerens manglende involvering, var fraværet av VAR. Avhengig av posisjon kunne det sikkert være vanskelig å se at ballen var over linjen, men ved første reprise var det opplagt. At da ikke VAR stopper spillet er intet annet enn en skandale. De har sine retningslinjer å følge, men ved en så opplagt feil (Clear and obvious error) må det være mulig å stoppe spillet, vise dommeren bildet på skjerm, og la Oliver ta avgjørelsen. Sheffield United ville da naturligvis blitt gitt scoringen, og fått vind i seilene i jakten på en plass i Champions League.

Avgjørende for topp- og bunnstrid
Fadesen på Villa Park vil kunne få store konsekvenser for tetstriden hvor det kjempes jevn kamp om europacup-plassene, mens det også vil kunne får store følger for nedrykksstriden. Villas poeng gjør at det nå skiller tre poeng fra Brighton på 15.plass og ned til 19.plassen.

Du Luiz, du Luiz


I onsdagens andre hengekamp endte det 3-0 til Manchester City mot Arsenal. Mye takket være David Luiz. Den tidligere Chelsea-stopperen har vært en eneste lang kavalkade av skjebnesvangre feil siden ankomst Arsenal, og onsdagskvelden var ikke mye annerledes. En kjempebrøler rett før pause ga dekket bord til Raheem Sterling som enkelt kunne dundre inn 1-0. Umiddelbart etter pause bestemte innbytter Luiz seg for å stoppe Riyad Mahrez med ulovlige midler. City ble belønnet med straffe som en stadig like imponerende Kevin de Bruyne scoret på, samtidig som Luiz så rødt og ble sendt til tidlig dusj. Innbytter Phil Foden satte en tredje scoring som icing on the cake.

Et tydelig savn
Skandaler og scoringer da fotballen i England endelig returnerte, og samtidig kunne vi konkludere med at fotball uten fans ikke blir helt det samme. I kampen på Villa Park var det ikke bare Hawk Eye som hadde tunge øyelokk. Usikker, men kan hende duppet jeg selv av noen minutter i tropevarmen.

Liv og røre fra ivrige tilskuere klarer fotballen seg ikke uten. Elektroniske duppeditter som bruker ti minutter på å avgjøre om en skotupp eller skulder har vært i offside, men som samtidig ikke kan stoppe spillet når en ball har vært halvmeteren inne i målet? Vel, dette kan i alle fall undertegne fint klare seg uten. Feil skjer, men kan ikke like gjerne dommerne ta seg av dem, som de har gjort i hundre år tidligere?