• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Eliteserien Christian Aarstad

John Vik til Tips: - Speiding er ignorert i Norge

John Vik til Tips: - Speiding er ignorert i Norge
Foto: football.com

Molde-speider John Vik har ikke mange norske konkurrenter når han ser på spillere rundt om i verden. Det synes han er veldig merkverdig.

Av Christian Aarstad
Erling Braut Håland er en av spillerne John Vik har vært med på å hente

Mens familien har samlet seg for å se deres unge håpefulle spille en viktig kamp i Rio de Janeiro, sitter det en mann med et oppdrag ukjent for de fleste. Det kan være at han ser på en bestemt spiller denne dagen, men det kan også være at han bare er der for å få oversikt. 

Denne hverdagen tilhører mange speidere. Denne tilfeldige maidagen, på en gressmatte i tykkeste Rio, kan det være at den nye Lúcio blir oppdaget; en lang, hengslete midtstopper med en teknikk ingen var forberedt på. Hvem vet? 

Molde-speider John Vik er en av disse mennene som kan finne på å forflytte seg til en gressplen nær deg. Han har mye å fortelle når han først setter i gang.

- Tipset kommer inn til klubben og finner ut om det er noe å se på. Hvis jeg finner ut at den informasjonen som kommer inn er interessant, så går jeg og speider spilleren. Hvis jeg liker spilleren så fortsetter jeg å speide spilleren og hvis vi trenger spilleren så vet treneren at jeg har tre navn på den plassen som er aktuell. Toppnavnet må han ta seg en tur for å se selv. Det er et drømmescenario at det blir sånn, men det er ikke alltid at du har tid til dette. Noen ganger trenger klubben ny spiller raskt og da er det viktig at speideren evner å gi et svar, forteller Vik til Tips.

- Jeg har et eget skyggelag som jeg deler med klubben kontinuerlig, og da er det som regel 2-4 spillere per posisjon i backup på det vi har i dag. Så når ting skjer og vi trenger en venstreback så har jeg allerede speidet og levert inn rapport på 2-4 mann i den posisjonen. Disse må jeg også følge opp. Selv om en danske imponerte meg i mai i fjor, så kan mange ting ha skjedd med den dansken nå. Dette er en liste som hele tiden må fornye seg og bli fulgt opp for å se om de har hatt en utvikling, fortsetter Molde-speideren.

- Speiding handler om å ha oversikt
For sterkt fotballinteresserte kan en speiderjobb virke som en drømmejobb. Likevel er det som i de fleste bransjer hardt arbeid som teller skal man lykkes.

- Før serien starter har jeg tilbrakt 40-45 dager i Spania, landene rundt og fulgt norske og Skandinaviske klubber. Når sesongen begynner er det litt annerledes. Jeg har som regel en kamp eller to på morgenen som jeg ser på video, mens når den norske ligaen starter blir det mye mer å se fotball live. Hvis noen tipser om en spiller som jeg ikke har sett og som er utenlandsk, kan jeg starte med å se spilleren på video før jeg ser spilleren live. Ofte har jeg det rolig tidlig på dagen, også går jeg på kamp på etter middag eller kveld. Hvis dagen er veldig rolig går det mer tid til å gå gjennom tips, sier Vik.

Hvor fokuset ligger avhenger litt av hva Molde ser etter. Vik har imidlertid ingen begrensninger og ser fotball mange steder i verden. Ikke bare for å se enkeltspillere, men rett og slett for å ha oversikt.

Vik bruker spesielt mye tid på å ha oversikt over alle de norske landslagene. Det er interessant å se spillere på aldersbestemte landslag mot internasjonalt god motstand. På denne måten får man nemlig en pekepinn på hvordan spilleren ligger an sammenlignet med gode spillere i samme alder i andre land.

- Min jobb er å få sett de spillerne i Eliteserien/OBOS-ligaen som jeg mener kan være interessant for oss. Jeg bruker mye tid både i Sverige og Danmark, og i løpet av året blir det mye i Europa og i tillegg til en tur til USA og Sør - Amerika. Det er alt etter hva vi trenger og hvordan vi ligger an med antall utlendinger i troppen, sier Molde-speideren.

- Det er veldig mange som tror at når speidere er på kamper er det for å se en bestemt spiller. Speiding handler mye om å ha oversikt. Dermed må jeg for eksempel se både Vålerenga og Stabæk fem-seks ganger. Av og til har du et klart oppdrag når du går på kamp og av og til er du på kamp rett og slett for å observere, og er det noen som gjør det veldig bra så legger du selvfølgelig merke til det, fortsetter Vik.

Karakter er viktig 
Vik forteller at det er fire ting han ser etter når han vurderer en spiller: det fotballtekniske, det taktiske, det fysiske og karakteren. Alle disse tingene blir vektlagt når det gjøres en vurdering av en spiller, men Vik understreker at ingen kan være perfekte; det er sjelden at en spiller har alle fire kvalitetene. Scorer de høyt på alle fire kategoriene så spiller de som regel i en bedre liga enn den norske.

Karakteren og personligheten er spesielt viktig. Óttar Magnús Karlsson ble signert etter at en kamp laget hans tapte 7-0. Da har hans karakter vært veldig tydelig overfor Ole Gunnar Solskjær; at han selv i en slik kamp viser frem karakteren sin. 

- Ofte er det vanskelig å overtale spillerne til å komme til Norge. Vi er ikke «top of the world» fotballmessig. De fleste spillerne som blir i Norge og som kanskje er gode i Norge, har nok et lite hull i spillet sitt og vi må da finne ut om den andre spisskompetansen spilleren har er viktig for oss. Hvis de ikke hadde hatt det hullet i spillet sitt så hadde de heller ikke vært i Eliteserien. Du må luke ut den spisskompetansen du er ute etter og det kan gå på bekostning av andre ting som spilleren mangler, sier Vik.

Vik er ikke den eneste som speider i Molde; også Petter Rudi har hatt et ansvar på dette området, men driver mest i dag med analyse på grunn av en annerledes familiesituasjon. Det er også andre som speider. En ting Vik er særlig opptatt av er at Molde skal ha spesielt god oversikt over det som skjer i lokalområdet. Der må de være bedre enn Aalesund FK og Kristiansund, og der trenger ikke nødvendigvis Vik være fullt innblandet. 

- Agenter har spillerens øre
Agenter har andre arbeidsoppgaver i fotballbransjen enn speidere, men samarbeidet mellom de to yrkesgruppene er ofte tett. Vik sier at han får masse tips av agenter om spillere. Noen stoler han selvfølgelig mer på enn andre. 

- Jeg kjenner de tre-fire beste agentene i Sverige, de tre-fire beste agentene i Norge og de tre-fire beste agentene i land der vi normalt signerer spillere. Agentene er ofte viktige fordi agenten har ofte spillerens øre. La oss si jeg får et tips om en spiller i Aarhus i Danmark. Da er det ingen vits for meg å bruke fire uker med reising for å se spilleren i kamp hvis spilleren overhodet ikke er interessert i å komme til Norge. Jeg sjekker ofte først med agenten om hva han og spilleren tenker. Hvis jeg får beskjed om at han blir fulgt av en nederlandsk klubb og at han skal dit, da er ikke Molde et sexy alternativ, forteller Molde-speideren.

Selv om det til en viss grad har vært økt fokus på den viktige jobben som speidere gjør og hvor man blant annet i England endelig har kommet etter det kontinentale Europa, er det fremdeles en lang vei å gå.

- Rosenborg har vel speider med Hallvar (Thoresen), Lars (Tjærnås) jobber for Brann og jeg jobber med Molde. Lillestrøm jobber tett med en agent de stoler på i form av Atta Aneke. Det finnes mange agenter som ansetter speidere. Atta for eksempel har sin egen speider i Nigeria. Hvis du spør Lillestrøm hvor de har fått spillerne de har tjent millioner på de siste årene, så har de ikke hatt speider men et godt og nært samarbeid med agentbransjen. Hvis du ikke har dette så er det galskap å ikke ha egen speider, mener Vik.

- Jeg synes man enten bør ha en egen speider selv eller folk man stoler på. Jeg vet også at Torgeir Bjarmann reiser en del selv og kvalitetsikrer, og jeg synes Lillestrøm har hatt en fin treffprosent. Speiding er nok generelt ignorert i Norge og det er veldig rart. Det trenger ikke koste så mye og det kan hende at speideren har en annen rolle inn mot klubben. Molde er en av de klubbene som tjener mest på salg av spillere, og det er fordi vi gjør en grundig jobb med hva vi tar inn. Så lenge det skjer, så har jeg en sikker jobb. Du kan ikke ha speidere som går rundt og sier” tja”. Det er lett å si masse positivt og negativt om en spiller, men det er når spørsmålet om du skal signere en spiller kommer at du trenger speideren som ser treneren i øynene og sier nei eller ja, sier Molde-speideren til Tips.

Lyst til å lese hele saken om John Vik og hans liv som speider? Bestill abonnement på Norges eneste fotball- og spillavis i dag!