• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Eliteserien Tipsbladet .

Regelen som stopper talentene

Regelen som stopper talentene
Foto: football.com

Regelen om utdanningskompensasjon stopper flere unge spillere fra å ta steget opp i toppfotballen. For klubbene er rutinerte utlendinger billigere, og de unge, lokale spillerne blir valgt bort.

Av Tipsbladet

Reidar Waage (venstre), her i kamp mot Notoddens Lars Lien, fikk i sin tid lov til å gå til Tromsdalen. Men en NFF-regel hindrer flere andre spillere fra lavere divisjoner fra å ta steget opp.

Regelen om utdanningskompensasjon stopper flere unge spillere fra å ta steget opp i toppfotballen. For klubbene er rutinerte utlendinger billigere, og de unge, lokale spillerne blir valgt bort.

Tanken bak er veldig enkel. Når en spiller uten kontrakt, altså en såkalt Bosman-spiller, skriver under for en ny klubb, har ikke hans forrige klubb lov til å kreve en overgangssum. Men så lenge spilleren er under 23 år, har klubben rett på utdanningskompensasjon. En regel som skal komme småklubbene til gode, og som skal belønne dem for å ha fostret opp spilleren. Men er satsene for høye? NFF er påtvunget reglene fra FIFA, og det eneste de kan gjøre er å endre satsene (se faktaboksen for utfyllende informasjon om regelen).

I vinter har regelen allerede stoppet flere overganger. Christopher Tian Olsen (Skarp) var enig med Tromsdalen overgang, men for Adeccoliga-klubben ble utdanningskompensasjonen for høy. Aleksander Løvland skrev amatørkontrakt med Alta, fordi de ikke ble enige med Lyngen/Karnes. Færøyenes landslagskaptein Rogvi Baldvinsson var interessant for både Sandnes Ulf og Bryne, som begge ble lunkne da Ålgård stod på kravene sine. Jonas Vølstad Fjeldsbø måtte vente med å signere for Bryne fram til denne sesongen, siden Ålgård også stod på kravene sine her.

Frykter karrierebrems

Fadi Aziz endte i Fløy framfor Bryne, Start eller Mjøndalen. Qendrim Lipoveci ble også for dyr for Mjøndalen, og endte heller i Pors. Tor Omar Sandes overgang til Notodden stod lenge i fare. Lista kunne vært lagd mye lengre. For klubbene har det blitt billigere å hente eldre spillere, gjerne fra utlandet, enn amatørspillere under 23 år.

– Det har hindret meg veldig. Det er ikke alle klubbene som er like klare på det, men jeg føler og skjønner at økonomi har mye å si her. Både Bryne og Mjøndalen brukte det som argument. Det verste er at jeg må vente til jeg er 23 år før kravet forsvinner, sa Aziz til Fædrelandsvennen. Han frykter karrieren hans har tatt skal bli kraftig bremset på grunn av reglene.

– I enkelte tilfeller kan det være snakk om så mye penger at det virker diskvalifiserende for spilleren. Men klubbene blir også skadelidende. Det er dyrt for oss å knytte til oss unge spillere som har vært i andre klubber. Når kompensasjonen blir flere hundre tusen for en spiller som ikke er på eliteserienivå, samtidig som du kan få utenlandske spillere på et høyere nivå gratis, så blir det feil, har Starts administrerende direktør Sveinung Hovstad uttalt.

Noen blir enige

Det er ingen regel om at klubbene må betale ut kompensasjonen, såfremt klubbene selv blir enige. Noe som har vært tilfelle flere ganger de siste årene, hvor breddeklubbene ikke ønsker å stå til hinder for egne, lovende spillere, som får muligheten for å oppfylle drømmen om å spille på et høyere nivå. Klubbene har da ofte blitt enige om å betale en lavere sum, eller at hele/deler av summen utbetales etter hvor godt spilleren gjør det i sin nye klubb. NISO-leder Joachim Walltin er enig i at det er et problem for mange unge spillere, og oppfordrer klubbene sterkt til å forhandle seg fram til gode løsninger.

– Det dukker opp en del slike saker. Intensjonen med utdanningskompensasjonen er god, men den kan begrense utviklingen hos unge spillere. Mange toppklubber har ikke så mye penger til å knytte til seg unge talenter de må betale for, sier Joachim Walltin, leder i NISO. To lag som har blitt enige, er Skjervøy og Tromsdalen, da Reidar Waage var klar for å prøve lykken høyere opp.

Denne helgen rundet angriperen hundre kamper for sin nye klubb, noe som har vært til glede for Skjervøy, som så langt har mottatt 90 000 kroner. – Det er en belønning for dem at jeg har lykkes i TUIL. Og beløpet nærmer seg snart utdanningskompensasjon. Det blir håpløst av 3.divisjonsspillere skal utløse utdanningskompensasjon på to-tre hundre tusen kroner, med den markedssituasjonen det er i dag. Det har få klubber råd til, sa 25-åringen til Nordlys tidligere i uka.

Vil ha spillerfond

Waages trener, Gaute Helstrup, er blant de som har tanker om hvordan dette kan løses best mulig. I likhet med Alta ønsker Tromsdalen først og fremst å satse på unge, lokale spillere, og de to klubbene møter derfor problematikken ofte, og Tromsø-avisa Nordlys har engasjert seg i saken.

Helstrup håper lokale banker kan være med på å opprette et fond som kan hjelpe klubbene og spillerne med å få gjennom slike overganger.

– Min mening et at man sliter med spillerlogistikken. Det er sannsynligvis spillere både i 2. og 3.divisjon som kunne spilt på høyere nivå, men så blir det i stor grad stoppet av utdanningskompensasjonen, fordi man ikke har midler til å løse den ut, sier Helstrup.

Står på kravene
Blant breddeklubbene er det mange som har stått hardt på kravene sine, fordi de mener at de større klubbene må forholde seg til de faktiske reglene. Lyngen/Karnes er blant klubbene som har hatt flere spillere aktuelle for både Alta og Tromsdalen, og er klare på at de skal ha betalt.

– Klubbene i 1. og 2.divisjon har større budsjetter og betaler i stor grad lønn til sine spillere, men de har ikke råd til å betale klubbene for spillerne. Det synes jeg er respektløst, og vi har sett oss lei på det i år, og satt foten ned, sier leder i 3.divisjonsklubben, Johnny Hansen. Han peker på at spillerne det er snakk om, ofte er helt avgjørende for hvor godt de små klubbene kan gjøre det sportslig, og at de bør få betalt når laget blir svekket.

Henter heller utlendinger

Alta-trener Rune Berger er klar på at for dem er det enklere å hente Bosman-spillere fra utlandet, enn å hente norske amatørspillere.

– For den samme prisen som det koster å hente en spiller fra en 3.divisjonsklubb i Nord-Norge med lønn og utdanningskompensasjon, så kan vi hente en spiller fra Finland med 200 eliteseriekamper der, sier Berger.

Han mener satsene, som ikke er justert siden 2005, er altfor høye, og viser til at det nå er langt færre overganger hvor overgangssummer betales.

– Det er nesten ikke spillersalg til utlandet lengre, det er nesten kun Bosman-overganger. Så kommer 3.divisjonsklubber med krav om full utdanningskompensasjon som ikke er reell i forhold til markedspris, mener Berger.

Storebror i nord, Tromsø, har bestemt seg for å gå en litt annen vei enn andre i saken. De har bestemt seg for å kompensere andre nordnorske klubber, om de henter en spiller på 24 år eller eldre som er uten kontrakt. Saken kom opp da den svenske keeperen Benny Lekström ble hentet fra 2. divisjonslaget Mjølner i vinter. Etter det vedtok klubben at de skal betale for slike overganger. De nordnorske klubbene får da valget mellom å få 50 000 kroner for overgangen, eller å ha rett på 10 prosent av neste overgangssum, tidsbegrenset til tre år.

Fakta:

Utdanningskompensasjon

* Skal beregnes fra perioden hvor spilleren er 12-21 år.

* Skal kun utbetales om spilleren skriver proffkontrakt med sin nye klubb, uavhengig av om hans forrige kontrakt var som proff eller amatør.

* Gjelder kun for spillere under 23 år.

* Skal klubben ha krav på kompensasjon, må spilleren ha fått tilbud om kontrakt med tilnærmet samme lønnsnivå som tidligere. Kontraktstilbudet må ha kommet minimum to måneder før kontrakten utløper.

* Hvor stor kompensasjonen blir, avhenger av spillerens alder, klubbenes sportslige nivå, og alderen på spilleren. For årene spilleren er 12-15 år, betales 10 000,- pr år, uavhengig av klubbenes nivå.

* For årene 16-21, betales det ut fra et fastsatt system. Summene ble justert sist i 2005.
Tippeligaen: 100 000,-
Adeccoligaen: 40 000,-
2.divisjon: 20 000,-
3.divisjon og nedover: 10 000,-
Skal spilleren ned i nivå, betales sats etter nivået han går til. Eksempel: Går en spiller fra Tippeliga til Adeccoliga, skal det betales 40 000,- pr år.
Om en spiller går opp i divisjonene, betales etter et snitt mellom nivåene. Eksempel: En spiller som går fra 3.divisjon til Adeccoligaen, skal det betales 40 000 + 10 000 / 2 = 25 000,- pr år for.
* Forveksles ofte med solidaritetsmidler. Dette er at ved alle overganger hvor det er en overgangssum, skal 5 % av overgangssummen tilfalle klubbene spilleren var i da han var 12-23 år.

(Kilde: Norges Fotballforbund)