• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Generell Axel With Gogstad

Alt klart for Superclásico

Alt klart for Superclásico
Foto: football.com

Et av verdens mest intense fotballrivalrier når i kveld nye høyder når River Plate møter erkefienden Boca Juniors i finalen i Copa Libertadores.

Av Axel With Gogstad

Det er lite, om noe, som måler seg opp mot et Superclásico - oppgjøret mellom de argentinske storklubbene fra hovedstaden Buenos Aires, River Plate og Boca Juniors. Det kjente fotballmagasinet Four Four Two har kåret derbyet til verdens mest intense og hatefulle, og i løpet av de neste ukene skal rivalriet fornyes og intensiveres til nye høyder.

Klasseskille
Copa Libertadores er nemlig Sør-Amerikas versjon av Europas Champions League, og byen vil ha nådd kokepunktet lenge før lagene marsjerer ut på fantastiske La Bombanera - Bocas fantastiske hjemmearena som vil være fylt til randen av 50 000 gale argentinere. Finalen i Copa Libertadores spilles over to kamper, og returoppgjøret finner sted på Rivers hjemmebane, Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti, lørdag om to uker.

Rivalriet mellom Boca og River mangler sidestykke og går, som mange andre rivalrier, langt utenfor fotballen. Klasseskille er opphavet for det intense hatet mellom Buenos Aires-klubbene, og Boca representerer arbeiderklassen i byen og stammer fra bydelen La Boca, havneområdet i Buenos Aires. River Plate har det lite flatterende kallenavnet Los Millionarios, som trolig ikke trenger oversettelse. The Guardian skrev en gang at oppgjøret "får Old Firm til å se ut som en søndagskamp mellom skolebarn". Her mangler det ikke på intensitet, lidenskap eller følelser.

Diego Maradona-derbyet
De to argentinske supermaktene har fostret noen av Sør-Amerikas største fotballegender. Gabriel Batistuta, Carlos Tevez, Alfredo di Stéfano og Enzo Francescoli er bare noen av storhetene som har tatt del i det vanvittige fiendskapet. Men ingen større enn Diego Maradona. El Diego vokste opp som hardbarket Boca-supporter, og i familien var det kun de blå og gule fargene som gjaldt. Faren hans hadde selv jobbet i mange år i havnen i La Boca, og Maradona selv var aldri i tvil om hvor han skulle innkassere sitt første seriemesterskap.

Han var bare 21 år gammel da han spilte sitt første Superclásico. 10. april 1981 skulle det argentinske seriemesterskapet avgjøres, og Boca vant 3-0, alle scoringene signert av, ja nettopp, Diego Maradona. Han spilte i alt syv Superclásicos, det siste kom så sent som i 1997. Passende nok, skulle det også bli hans siste kamp som profesjonell fotballspiller. Der ble han byttet ut med en ikke helt ukjent Juan Roman Riquelme.

Historisk finale
River og Boca har til sammen vunnet 69 ligatitler, og det er River som leder an med 36 ligamesterskap i premieskapet, mot Bocas 33. Men, i Copa Libertadores er det Boca Juniors som har den sterkeste historien med hele seks trofeer mot River Plates tre. Og i kveld får vi servert en historisk finale: Aldri før har de to argentinske erkefiendene møttes i finalen i Copa Libertadores. Hatet mellom klubbenes sett med supportere er intenst, noe som ble ettertrykkelig demonstrert i 2011. River rykket som kjent ned fra Argentinas øverste divisjon for første gang i klubbens historie. Boca-supportere flommet ut i gatene med kister av pappmasjé - dekorert med Rivers farger, hvitt og rødt.

Derfor kan man følgelig forvente enn atmosfære som mangler presedens i det lange og betente rivalriet mellom superklubbene, når de for første gang møtes i finalen i Sør-Amerikas ypperste turnering. Ikke rart da, at begge klubbers presidenter, etter beste evne oppfordrer til fornuft og fatning når lagene barker sammen i kveld.

- Vi ber supportere, fans og klubbmedlemmer til å ta del i dette som en populær festival. Vi er rivaler, ikke fiender, har Rivers og Bocas presidenter, Rodolfo D'Onofrio og Daniel Angelici sagt i en felles pressemelding.

Kveldens finale har fått en voldsom oppmerksomhet verden over, naturligvis, og heldigvis har interessen nådd også våre breddegrader. Kampen vises nemlig på norsk fjernsyn, og kveldens elleville fyrverkeri får du sett på Eurosport Norge, med kampstart klokken 21:00. Det er bare å spenne seg fast i sofaen og skalke lukene.

Fakta før Superclásico
- Lagene har møttes hele 246 ganger. Boca Juniors har et knepent med overtak med 88 seirer, mot Rivers 81. 77 av oppgjørene har endt uavgjort.

- Begge lagene slo ut brasiliansk motstand i semifinalen. River slo Gremio på bortemålsregelen, mens Boca slo Palmeiras 4-2 sammenlagt.

- Hvis Boca vinner sin syvende Copa Libertadores denne måneden, vil de tangere Inedependientes rekord med syv titler.

- Det første Superclásico noen sinne ble spilt i 1913, der River vant 2-1.

Kilder: Buenos Aires Times, Graphicnews, These Football Times, Planetfootball