• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Generell Øyvind Johannessen

Real-Atletico: Hopper katta ut av sekken?

Real-Atletico: Hopper katta ut av sekken?
Foto: football.com

Per dags dato er Real Madrids kjøp av Eden Hazard ett av historiens minst vellykkede.

Av Øyvind Johannessen

Han var magisk i Chelsea, og han har levert bra på det belgiske landslaget i flere år. Det var slik sett ikke helt ulogisk for Real Madrid å satse på ham. Utbyttet så langt er til å grine av. Hazard har vært på banen i åtte ligakamper, og han har scoret ett mål. Han møtte opp til treningsstart to vektklasser over sin egen, og i sommerens treningskamper så han ut som en oldboys i oppvisningsmodus. Per 31. januar er det umulig å trekke noen annen konklusjon enn at Real Madrid har kjøpt katta i sekken – og det dyrere enn noen annen noen gang har vært i nærheten av.

I november ble han til alt overmål skadet, og for en uke siden trente han for første gang med ball etter 58 dager uten ballkontakt. Målet er å være tilbake på banen til helgens Madrid-derby. Jobben med å gjenreise tapt ære og tillit starter i det han inntar gresset, neppe som noe annet enn innbytter i denne omgang. Men katta må ut av sekken, og fortest mulig inn på scoringslistene. En frisk Hazard vil jo være som at Real får en helt ny spiller, og det samme kan fort være tilfelle for Atletico. Sagaen om Edinson Cavani har pågått i flere uker, men tre dager etter at kilder i Frankrike påsto at spissen fra Uruguay var i Madrid til medisinsk sjekk, ryktes det at David Beckhams Inter Miami skal ha lagt inn bud på målmaskinen. I skrivende øyeblikk hevdes fortsatt at Cavani foretrekker Atletico framfor enhver annen frier, så kanskje kan Rojiblancos slippe løs et helt nytt våpen på Reals bakre rekker.

Nærmer seg rekord
En annen svært sannsynlig hovedperson i helgens derby er selvfølgelig Reals stopper og kaptein, Sergio Ramos. Lørdagens Derbi blir hans 40. Madrid-derby, og dermed er han kun to kamper unna å tangere rekorden for fleste Madrid-derbyer gjennom tidene. Foreløpig står fortsatt Francisco Gento og Manolo Sanchis på toppen av den statistikken, men med mindre 33 år unge Ramos blir bortført av romvesener i løpet av kort tid, så kommer stopperkrigeren til å ta den rekorden i løpet av et drøyt år.

Hvorvidt noen andre rekorder står for fall lørdag, det gjenstår å se. Begge lags største seire i innbyrdes oppgjør er 5-0, men tatt i betraktning at det er ligaens to beste forsvarslag som møtes, med henholdsvis 13 og 14 baklengsmål på sine 21 ligakamper så langt, er nok sannsynligheten for en storseier relativt liten. Samtidig er det vel langt mer overraskende at et Real-lag under Zidanes ledelse innehar tabellteten primært på grunn av sin defensive trygghet.

Lite briljans
Det har på ingen måte glitret noe særlig imponerende av noen av de spanske storklubbene denne sesongen. Etter flere sesongers dominans i den europeiske fotballen, blir satdig flere svakheter synlige både i Real og Barcelona, og om man tillater seg å være bare litt ondskapsfull, så kan man hevde med en viss rett at Reals serieledelse mer er et resultat av Barcelonas manglende prestasjoner enn av de hvites briljans.

Laget som fløt rundt i drømmesonen år etter år på grunn av Cristiano Ronaldos vanvittige scoringshunger, må nå ta helt andre midler i bruk. Man har ingen målgarantist i laget, og dermed blir man avhengig av at flere spillere bidrar. Da Nacho scoret sitt første mål på halvannen evighet i helgen, var han samtidig den 18. spilleren som scoret i kamp for Real denne sesongen. Selvfølgelig må man glede seg over det, men når mesterskap skal avgjøres, så er det oftest en notorisk målscorer som avgjør de jevne bataljene. Forrige sesong tok Karim Benzema ansvar, og han er neimen ikke mye dårligere denne sesongen. Før onsdagens cupkamp har franskmannen scoret 16 ganger totalt i alle turneringer denne sesongen.

Mange uavgjorte
Atletico Madrid har på sin side slitt enda mer offensivt enn naboen, og har kun scoret 22 seriemål på 21 kamper. Det har ført til ni uavgjorte kamper, og dermed er avstanden opp til Real på ti poeng. Atletico har faktisk tapt færre kamper enn Barca, men uavgjort gir som kjent for dårlig uttelling til å kunne blande seg inn helt der oppe.

Statistikken forteller forøvrig at Madrid-derbiene ender like ofte uavgjort som de ender med Atletico-seier. 37 av de tidligere 165 seriekampene lagene imellom har endt uten seierherre, mens Atletico har vunnet 39. Runder vi litt av så ser vi at halvparten av derbiene ender med Real-seier, mens den siste halvparten fordeler seg mellom Atletico og uavgjort. De siste sesongene har lagene møtt hverandre vilt mange ganger. De møttes i Champions League fire sesonger på rad, to ganger i finalen, i tillegg til dobbeltmøter i både kvart- og semifinaler. Siden 1. desember 2012 har naboene møttes ikke mindre enn 30 ganger!

Denne sesongen har lagene allerede møttes to ganger, og så langt har ingen av lagene maktet å score mål, bortsett fra i straffekonkurransen i Supercoppafinalen for tre uker siden.