• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Spill Kim Marki

Nytt engelsk mirakel?

Nytt engelsk mirakel?
Foto: football.com

Ajax har innkassert cuptrofeet i Nederland, leder serien og er stor favoritt til å avansere til finale i Champions League.

Av Kim Marki

Liverpool sjokkerte fotballverdenen da de, mot alle odds, endte opp med å filleriste Barcelona i den grad at finale venter i Madrid 1.juni. Som Barcelona går også Ajax til kamp som stor forhåndsfavoritt, men med nytt engelsk fyrverkeri kan man ende opp med ren Premier League-finale i Madrid. Ajax leder 1-0 fra første oppgjør, og spiller i kveld foran egne fans. Laget er, i alle fall før gårsdagens Liverpool-oppvisning, laget som kan hende har imponert mest i denne sesongs Champions League. De flyvende hollenderne har imidlertid vært som aller best på fremmed gress, og kan hende har Tottenham et nytt engelsk mirakel i skjorteermet. 

Et skadeskutt og slitent Tottenham-lag gjorde sitt ytterste, og det var ikke innsatsen det sto på da londonerne røk 0-1 hjemme mot Ajax i forrige ukes Champions League-semifinale. Kvaliteten var imidlertid ikke den beste, og det begynner etter hvert å bli tydelig at troppen hadde trengt forsterkninger gjennom forrige sommer og vinduet i vinter. Nytt bevis for dette kom lørdag, da det endte med nytt 0-1-tap, denne gang hjemme mot Bournemouth. Nederlaget mot The Cherries satte Champions League-plassen i fare, men da både Manchester United og Arsenal søndag røk på poengtap kunne skuldrene senkes. Manchester City, Liverpool, Chelsea og Tottenham er kvalifiserte som Englands representanter i neste sesongs Champions League, mens Arsenal må lene seg til muligheten de har til å ta kjøkkenveien inn i turneringen via seier i Europa League. 

Kampodds fra Coolbet.com.

Lommeboka åpnes
Tottenham gikk på sitt 13.ligatap, og det 20.nederlaget totalt denne sesongen. Hovedstadsklubben har imidlertid nådd topp 4, og Pochettinos menn har også fått spille Champions League-semifinale hjemme på sitt formidable nye stadion. Og fortsatt finnes altså muligheten til å krone sesongen med finale i Champions League. Når topp 4 nå er sikret (om ikke noe HELT spesialt skulle skje i siste runde), og nytt stadion omsider er innviet kan Mauricio Pochettino og Spurs-fansen endelig også se frem til en sommer med kjøp av spillerforsterkninger. Daniel Levy har lovet at lommeboken vil bli åpnet, og en Ajax-spiller rapporteres å stå på handlelista. Kan hende forsvinner Christian Eriksen ut, og hans erstatter ryktes å kunne bli Donny van de Beek. 22-åringen ble matchvinner på Tottenham Hotspur Stadium forrige uke, og den unge midtbanespilleren sies å stå øverst på ønskelista hos Pochettino. 

Trippeljakt
Tottenham må kunne si seg fornøyd med sesongen, uavhengig av hvordan det går i onsdagens retur i Amsterdam. Det samme må definitivt kunne sies om Ajax. Den nederlandske storklubben har etter lang tids ørkenvandring igjen fått på plass et storlag som kan kjempe mot de aller beste i Europa. I hjemlig liga topper man tabellen med to kamper igjen å spille, og det nederlandske cuptrofeet ble hanket inn da Willem II søndag ble slått 4-0 i finalen i Rotterdam. I Champions League er man samtidig favoritt til å nå sin første finale på 23 år. Statistisk sett er det da også lite som kan forhindre nederlenderne finaleplass.

Av 17 tidligere lag som har startet semifinale i Champions League med hjemmetap er det kun ett lag som har lyktes å avansere. Det laget heter Ajax, og den historiske triumfen stammer fra 1996 da man etter 0-1-tap hjemme mot Panathinaikos vant returen i Hellas med 3-0. 

Vinnerodds, Champions League, fra Coolbet.com

Etterlengtet
Mens Tottenham spiller sin første semifinale på 57 år, er Ajax involvert i sin niende semifinale i den gjeveste europacupen. 23 år har gått siden forrige finale, men etter hva klubben har vist mot Real Madrid, Juventus og Tottenham i år har man på rekordtid blitt hele Europas nye kjæledegge. Om ikke de rikeste europeiske storklubbene bruker sommeren til å støvsuge det nederlandske hovedstadslaget vil det ganske sikkert ikke gå nye 23 år før man er tilbake. 

Søndag vant man sin første tittel for sesongen, men manager Erik ten Hag er veldig langt fra mett. 
–Vi har kjempet lenge og hardt, og det føles veldig godt å kunne betale fansen tilbake for deres tålmodighet. Vi håper uansett dette bare var første av flere trofeer denne sesongen. Vi nyter cuptittelen i noen timer, men mandag er det igjen fullt fokus på neste kamp. Det har gått altfor lang tid siden Ajax vant et trofé, og når vi nå først har gjort det fører det bare til enda større sult etter ny suksess. Vi er ikke fornøyd om dette blir sesongens eneste pokal, sa Ajax-bossen til goal.com etter søndagens 4-0-seier i den nederlandske cupfinalen. 

17 kamper, ett tap
Alle fotballfans har latt seg imponere av Ajax denne sesongen, og prestasjonen blir ikke mindre når man også vet at klubben faktisk har gått veien om kvalifisering bare for å nå gruppespillet. Ajax er faktisk aller første klubb i europacupens historie som har nådd semifinale etter å ha vært gjennom tre kvalifiseringsrunder for å nå gruppespillet. Totalt har kaptein Matthijs de Ligt og hans menn spilt 17 kamper i Europa denne sesongen, og kun 1 av de 17 er tapt. Onsdag kan statistikken forbedres ytterligere, men tirsdag kveld ble det nok en gang bevist at man ikke skal ta noe for gitt. Det ville være veldig dumt å avskrive Tottenham i kveld.