• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Eliteserien Axel With Gogstad

Den lange veien til Ullevaal 

Den lange veien til Ullevaal 
Foto: Bildbyrån

Ferden til norsk fotballs festdag har blitt enda lenger. 

Av AWGogstad

Norsk fotball, og ikke minst supporterne, kunne trengt en cupfinale i 2021 å se frem til i høstmørket, men pandemien har utsatt de resterende cuprundene til 2022. Når cupfinalen i 2021-sesongen endelig sparkes i gang på arbeidernes dag, 1. mai 2022, vil det være ubeskjedne to og et halvt år siden sist det ble delt ut kongepokal. 

Cupfinale på våren? Ja, takk!
Det er selvsagt ekstremt, og Viking er laget som har fått den noe tvilsomme gleden av å være den lengst-regjerende cupmesteren i etterkrigstiden. Det at kalenderårets tredje og siste runde spilles denne uken, har naturlig nok skapt splittelse i enighet blant klubben. Konkurransedirektør i NFF, Nils Fisketjønn, har tidligere forklart at de kom frem til denne løsningen på grunn av at man kom såpass sent i gang med 2021-sesongen, og at Europacupene legger beslag på mange av høstens midtuker. 

Etter at kvalifiseringene til Europa var unnagjort, viste det seg at det ville kun vært Bodø/Glimt og deres eventuelle cup-motstandere som ville blitt påvirket i disse ukene. Det kunne man selvsagt ikke ta høyde for da planen ble lagt frem i april tidligere i år og seriestarten fremdeles var en måned unna. Dermed blir den normalt lange ferden til Ullevaal enda lenger denne sesongen, hvor man altså har spilt cupfotball i nærmere ett år før man får kronet en fersk mester.  

Det ble også klart at cupen 2022 vil starte like før finalen av 2021-sesongen, med finale utpå høsten samme år. Kan hende burde man sett på muligheten for å avvikle cupen i denne sesongens format? Finalen i 2019 ble spilt 8. desember, et godt stykke inn i julestria. Kan hende er det fotballromantikeren i meg som snakker for døve ører, men en cupfinale med et fullstappet Ullevaal en solfylt mai-dag høres ut som noe en sterkt bør vurdere fremfor å måtte trekke drakta til finalelaget ditt over kjeledressen. Cupfinalen har potensiale til å bli vårens vakreste eventyr, men i stedet ser det ut til at man etter finalen i mai 2022 at vi må fortsette å åpne en luke i adventskalenderen samme dag som cupfinalen skal spilles. 

David mot Goliat
Jeg er ikke blind for problemet at en slik ordning etter all sannsynlighet ville ført til at man må avvikle én cupsesong over to kalenderår, men så finnes det også menn og kvinner i fotballforbundet som får godt betalt for å komme opp med fornuftige og kreative løsninger. En cupfinale på våren eller sommeren er i alle fall noe en bør sterkt vurdere som et fast innslag på den norske fotballkalenderen.  
Så gjenstår det å se hvem som til syvende og sist møtes til dyst på Norges nasjonalarena på arbeidernes dag neste år. Serieleder Molde er i skrivende stund overveldende favoritt til å i det minste være ett av finalelagene, og laget fra rosenes by gis 5,50 i odds på å bli kronet cupmester. Dermed følger Bodø/Glimt, Rosenborg og Lillestrøm som de neste favorittene. Det er også verdt å merke seg at Brann, på 15. plass i Eliteserien, er på sjetteplass blant oddsfavorittene, til tross for deres formidabelt svake sesong hittil. 

Bergenserne er et av landets tradisjonsrike cuplag, med seks kongepokaler å vise til, men rødtrøyene har ikke gått hele veien til topps siden triumfen i 2004. Brann møter årets foreløpige cup-askepott når de gjester 4. divisjonslaget Harstad. Vertene har åpnet sesongen forrykende med fire strake seirer og formidable 23-3 i målforskjell. Brann vil selvsagt være store favoritter til å avansere, men det er nettopp slike oppgjør som er med på å blåse fornyet magi i den norske cup-ånden.