• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Landslag Axel With Gogstad

Endelig stemte det

Endelig stemte det
Foto: Bildbyrån

Nederland hadde ballen og skapte mest - men Norge kan ha fått et lag å regne med igjen.

Av AWGogstad

I hans sjette kamp som norsk landslagssjef fikk også Ståle Solbakken sin hittil beste opplevelse med å lede Norges beste menn.

Endelig fikk han en hjemmekamp på Ullevaal, og de 7000 som var priviligerte nok til å ha skaffet seg billett for kvelden, ga spillerne en støtte av et kaliber jeg sliter med å huske de fikk sist. Norge trenger at flere tilskuere enn Oljeberget ankommer Ullevaal Stadion med oppvarmet stemme når det er landskamp - særlig når en fotballgigant som Nederland kommer på besøk. De responderte i går, og måtte det fortsette.

Før kampen i går, var vår tittel i forhåndsartikkelen "Vinn eller forsvinn". Så svart-hvitt er heldigvis ikke fotball. Med Tyrkias poengtap hjemme mot Montenegro, er Norges gruppe vidåpen. Kun ett poeng skiller de fire første nasjonene i kvalifiseringsgruppa, og etter at vi unngikk tap mot Nederland i går, er Norge i høyeste grad med i kampen om en VM-billett.

Ståle Solbakken, spillerne og resten av oss trengte gårsdagens forestilling mot Nederland. Det går ofte altfor lenge mellom hver gang vi får en feel-good-faktor i forbindelse med landslaget, men akkurat nå kjennes det bra. Solbakken virker å ha funnet ut hvordan han skal bruke Erling Braut Haaland, som var et mareritt for Stefan de Vrij og Virgil van Dijk i går. Haalands mentalitet har for alvor begynt å smitte over på resten av lagkameratene også. Det lover godt for fremtiden.

Det er ikke altfor lenge siden Joshua King var vår største spiss-stjerne. King har gjort en fremragende figur på det norske laget og sjeldent levert en dårlig landskamp. Men, det er et godt stykke mellom King og Haaland i nivå. Skal Norge ha noen sjanse mot de beste, må Haaland spille opp mot sitt beste. Det gjorde han i går, og da ble det nesten tre poeng mot Nederland.

Som alltid med det norske landslaget, er det fort gjort å analysere med i overkant patriotiske briller, både den og andre veien. Vi har lett for å ta av når det går godt, og lett for å krisemaksimere når det går ad undas. Jeg tror ikke vi skal sette oss på en altfor diger pidestall etter 1-1 mot Nederland, og de kunne tross alt vunnet matchen de også.

Men, dette var en oppløftende forestilling, og en sitter med en følelse av at Solbakken endelig kom i gang med jobben som norsk landslagssjef, etter utallige utfordringer forbundet med pandemien siden han tok over i desember i fjor. Fremdeles venter Nederland og Tyrkia på bortebane før kvaliken er over, men det kan vi ta senere. Nå er det seks poeng mot Latvia og Gibraltar som gjelder.