• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Eliteserien Axel With Gogstad

Legenden Nils Arne Eggen

Legenden Nils Arne Eggen
Foto: Bildbyrån

Han var en av de aller største.

Av AWGogstad

En av de aller største. Ikke bare en av de største trenerne i Norge, men gjennom tidene - i verden. Så enorme er hans trenerbragder med Rosenborg.

Legende er et ord som brukes i hytt og pine, ofte overilt, og slik har tyngden av ordet svunnet hen for hver gang det har blitt brukt. Selv har undertegnede vært varsom med å strø ordet om seg i skriftilige hyllester og tekster, men Nils Arne Eggen var en vaskeekte legende.

Hvordan skal man ellers beskrive en trener som tok Europa med storm? Minnene er mange. Vokst opp med en trøndersk mor, fikk onsdagskveldene på høsten på 90-tallet litt ekstra betydning, og min mors trønderske engasjement, smittet. Engasjement er ett av mange ord som beskriver Nils Arne Eggen ganske godt. Undertegnedes leggetider var av mindre betydning når Nils Arne Eggen skulle erobre Europa, og erobret Europa gjorde han.

For når en, i europeisk målestokk, liten bakgårdsklubb, herjer med giganter som AC Milan, Real Madrid og Juventus, erobret 90-tallets Rosenborg ikke bare Europa, men også nasjonen her hjemme. Rosenborgs argeste Tippeliga-konkurrenter beundret det han utrettet, og brukte det som inspirasjon til sitt daglige virke. Det er en grunn til at Bodø/Glimts bragder de siste par årene har blitt sammenlignet med den trønderske bølgen som skyllet over Europa for 25 år siden. 

Nils Arne Eggen var en kunstner, ikke bare på treningsfeltet, men også med mennesker. En gang for mange år siden, var jeg altfor sent ute til deadline. Rosenborg hadde akkurat spilt kl. 20:00-kampen søndag kveld, borte mot Vålerenga hvis jeg ikke husker helt feil. Like før midnatt ringer Eggens telefon med en nokså purung og særdeles nervøs Tipsbladet-journalist i andre enden.

Jeg presenterer meg og beklager det mildt sagt upassende tidspunktet for et telefonintervju. Det var overhodet ingen tvil om at han var enig i at det var et upassende tidspunkt, men likevel tok han seg tid til en prat, der han satt på spillerbussen tilbake til Trondheim. Det var første og eneste gangen jeg snakket med Nils Arne Eggen, men de snaue ti minuttene kommer jeg til å huske resten av livet. Noen mennesker gjør et uslettelig inntrykk på bare et øyeblikk. Nils Arne Eggen var en slik mann.

Hvil deg nå, legenden Nils Arne Eggen.