• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Eliteserien Axel With Gogstad

Nå skal det avgjøres!

Nå skal det avgjøres!
Foto: Bildbyrån

I løpet av de to neste helgene står vi med fasiten i hånda.

Av AWGogstad

28 av 30 runder er gjennomført. To gjenstår. I løpet av de neste ni dagene skal alt avgjøres. Og selv om vi kanskje ikke har en thrilleravslutning i Hitchcock-klassen foran oss, er det likevel nok av spenning i vente for oss nøytrale.

For med to runder igjen, er det en luksus at kampen om seriegullet fremdeles ikke er avgjort. Slik var det nemlig ikke forrige sesong, da det allerede ved halvspilt serie var mer eller mindre avgjort at gullet ville havne på Aspmyra.

Det ser det ut til å gjøre nok en gang, men selv om Kjetil Knutsens gullgutter trolig må spille med stein i skoene for å snuble mot både Brann og Mjøndalen - Eliteseriens svakeste lag denne sesongen, har ikke nordlendingene råd til å ta noe for gitt ennå. De to nederste lagene på tabellen kjemper nemlig for hardt om å unngå nedrykk til at de kommer til å gi noe som helst gratis, selv om det på en vanlig dag er klasseforskjell mellom de beste og svakeste i divisjonen.

Og apropos tabellbunnen - hatten av til Sandefjord som har sikret en historisk tredje strake sesong i Eliteserien. Vestfoldingene ble tippet på jumboplass i samtlige sportsredaksjoner i landet, og en raus porsjon kreditt må gis til trenerteamet Ødegaard og Tegström for å ha gjort de forhåndstipsene til skamme. Det store spørsmålet for dem nå er selvsagt veien videre, med et dusin spillere på utgående kontrakt. Den bekymringen har de ikke råd til å la vente til januar.

I stedet ser det mørkest ut for Brann og Mjøndalen. Ingen av lagene kan lenger klamre seg til håpet om trygg grunn, og i stedet er kvalik mot et av lagene i OBOS-ligaen deres beste og eneste håp. Det hjelper selvsagt ingen av lagene at begge har igjen Bodø/Glimt på terminlista, til stor glede for Stabæk, som har tre poengs forsprang til duoen i bunnen. Bæringene har imidlertid ikke gitt opp håpet om å sikret fornyet kontrakt uten å gå via kvalik. Med tre poeng i helgens hjemmekamp mot Rosenborg, kan det hende at Stabæk har en ren finale mot Odd å se frem tli i siste serierunde.

Kampen om tredjeplassen er også langt på vei avgjort, med Viking i førersetet som har seks poeng ned til Lillestrøm. Ett fattig poeng i helgens hjemmekamp mot Odd er alt siddisene trenger for å sikre Europacup-spill i den fotballfrelste byen neste år. Vinden som har blåst over Stavanger denne høsten har vært et kjærkomment friskt pust for norsk fotball. Mens mange klubber sliter med tilskuertallene, selger Viking godt over 10 000 billetter til hver eneste hjemmekamp, enten det er Bodø/Glimt eller Mjøndalen som kommer på besøk. 

Her må de andre storklubbene i landets største byer ta notater og se hva Viking har gjort riktig. Klubben har på en forbilledlig måte klart å snu en mangeårig negativ trend, og gjenoppblomstringen av fotballinteressen i byen er forbilledlig vakkert.

Så hjelper det selvsagt ikke at sesongen avsluttes tredje søndag i advent. Fotball er som kjent en utendørsidrett, og undertegnede klarer fremdeles ikke forstå hvorfor man skal holde på til langt ut i desember. Jeg er klar over at den stadig pågående pandemien legger problematiske føringer på kampoppsettet. Et raskt blikk på kalenderen for neste år viser at Palmesøndag er 10. april. Med en midtukerunde eller fem og uten den altfor unødvendige sommerferien, er det fullt mulig å få gjennomført en 30 runder lang sesong - i god tid før julereklamene ruller over TV-skjermene.

Det er imidlertid hjertesukk som kan tas opp igjen neste år. Denne helgen og neste rettes fokus mot årets sesongavslutning, der alt skal avgjøres i topp og bunn. Det er med andre ord ingen grunn til å tenke på julen helt ennå.