• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Premier League Kim Marki

Comeback og kaos

Comeback og kaos
Foto: Bildbyrån

Av KMarki

Røyken har lagt seg etter Premier League-runden, en runde hvor hovedretten ble servert allerede tidlig lørdag formiddag. Og Merseyside-derbyet skaffet da også flest og størst overskrifter, både før og etter avspark.

Jordan Pickford får naturligvis hardest medfart, når Liverpool-fansen gjerne ser ham hengt ut til tørk. Landslagskeeperen overfalt Liverpools stopperguru Virgil van Dijk på særs stygt vis, men ble ikke engang gitt gult kort. En ny klar feil av den utskjelte VAR-bussen som fortsatt står parkert til spott og spe i London.

Pickford skulle naturligvis blitt gitt rødt kort og marsjordre (offside eller ei), men ble værende på banen og var – med en serie klasseredninger – avgjørende for at Everton beholdt det ene poenget. Vel, han og VAR-bussen da.

Forsvar i oppløsning
Van Dijk, da. Vel han trilles snart inn til komplisert operasjon, for så å se fotball via tv-skjermen det neste halvåret, eller no. Liverpools tittelsjanser, i både Premier League og Champions League er kraftig (!)svekket. Uten Alisson og Van Dijk er Liverpools forsvar på gyngende grunn. Adrian slapp billig unna lørdag, men da grunnet andre årsaker enn at han selv var pålitelig. Headingen fra Keane han lot passere inn i nettet kom fra kort hold, men spanjolen virket ikke akkurat å ha mye saft i armene ved den anledningen.

Generelt sprer de rødes reservemålvakt også stor usikkerhet til et forsvar som nå svekkes ytterligere.

Blå heliumballong. Har han landet?
Everton? De var ikke opp mot sitt beste lørdag formiddag, men troner altså fortsatt på tabelltopp. Og spenstmonsteret Calvert-Lewin slutter ikke score mål. DCL er en fryd å følge når han tar sats og stiger til værs som en blå heliumballong, og man må bare glede seg til fortsettelsen

Åpent hus i Chelsea
Chelsea var neste storlag i aksjon, da de i god gammel tippekamp-tid fikk besøk av Southampton. Og i Chelsea virker mye å være som før. Lampard ble gitt blankosjekker i sommer, men glemte at ikke alt kunne brukes på offensive forsterkninger. Med nyinnkjøpte Mendy ute med skade, var det igjen duket for Kepa-show.

Den spanske sisteskansen skal imidlertid ikke ha all skyld for at man igjen rotet bort poeng. Tre baklengs borte mot WBA, og nye tre baklengs hjemme mot Saints, forteller greit at de blå fortsatt har et og annet å rette på. Neste helg venter klassiker mot Manchester United, og ut fra hva som er vist av begge lag denne sesongen er det målshow på menyen.

Opptur for Manchester-duoen, i alle fall resultatmessig
Manchester United har hatt en traurig sesonginnledning, men etter 4-1-seieren borte mot Newcastle proklamerte Solskjær at «vår sesong begynte NÅ». Glemt virket det da å være at det sto 1-1 med fire minutter igjen av ordinær tid på St. James’ Park. Flere bevis trengs før de røde djevlene kan friskmeldes. Et svar kan komme allerede mot PSG i Paris denne uken, før det settes kurs mot Trafford til helgen.

Manchester City-boss Pep Guardiola overrasket med å gi Sergio Agüero umiddelbar sjanse fra start, i lørdagens hjemmekamp mot Arsenal. Superspissen er kjent for å bruke lang tid på å spille seg i toppform etter sine mange og lange skadefravær, og argentineren virket da også å ha et stykke frem i en traurig storkamp lørdag. City vant, men uten å overbevise heller denne gang.

Supersøndag
Sheffield United mot Fulham var søndagens åpningskamp. Begge jaktet sesongens første poeng, og begge ble betalt. The Blades var fenomenale forrige sesong, men sto tydeligvis opp på feil side av senga da avspark ny sesong skulle tas. Heller ikke mot Fulham hadde man fortjent å bli stående igjen med noe som helst. Straffesparket de fikk var av den billige sorten, men det er Aleksandar Mitrovic de skal takke for poenget – heller enn VAR-bussen.

Den serbiske Fulham-spissen både ga bort straffe og brant sin egen, før han det siste kvarteret også maktet å brenne en god håndfull hundreprosentsjanser.

Også i motorveiderbyet mellom erkerivalene Palace og Brighton ble det delt ut billig straffespark, som Zaha satte i mål. Driblefanten Zaha venter fortsatt på tilbud fra storklubbene, men så langt denne sesongen har han ikke vært i nærheten av sitt beste. Brighton fikk sin fortjente utlikning på tampen, og Alexis MacAllister kunne vanskelig funnet bedre tid og sted for å score sitt aller første Seagull-mål. Det var da også på tide Potters menn fikk betalt denne sesongen, etter i overkant mye stang ut.

To kvarter med festfotball
Tottenham avgjorde kampen mot West Ham i løpet av et drøyt kvarter. Trodde vi alle. Duoen Son/Kane holdt lekestue, og på stillingen 3-0 og med tjue minutter igjen på klokka syntes Mourinho det var naturlig å gi Son en velfortjent pause, så Gareth Bale kunne få vise seg frem i Tottenham-drakt for første gang siden 2013. Vi var ikke uenige med Mourinho, men det burde vi – med fasit i hånd – vært. Lite visste vi at dette ble et signal til øvrige Spurs-spillere om at de også nå kunne hvile.

Fullstendig kollaps fulgte, og West Ham gjorde som Tottenham hadde gjort i de første femten. Manuel Lanzinis druser i krysset til 3-3 på overtid vil ganske sikkert klippes og limes på veggen av atskillige ihuga Hammers-fans.

Jeg har klart kunststykket å se alle sesongens Premier League-kamper(Life, but How To Live It, for å bruke musikkmetaforen) og høydepunktet så langt må kanskje være første og siste kvarter i hovedstadsbataljen.

Atskillig roligere da Leicester inviterte Aston Villa til nachtspiel. Jamie Vardy uteble, til stor skuffelse for både en bunke Fantasy-spillere og en horde (nja, jeg kjenner bare to) Foxes-fans. Det endte som det gjerne gjør når den aldrende superspissen ikke er med på dansen. Vikarene snublet i egne ben så fort de fikk øye på motstanderens mål, og dermed var det duket for nok en overraskelse fra nyopprykkede Villa. Vel, veldig overraskende er det vel ikke. Dette er ikke samme lag som med nød og neppe overlevde og sikret ny kontrakt forrige sesong.

Emiliano Martinez, Ollie Watkins, Betrand Traoré, og nye langtidskontrakter til bærebjelkene Mings og Grealish har gjort underverker for Dean Smith og Villa. Nevnte jeg Ross Barkley? Ikke det. Vel, den 26-årige midtbanespilleren har vært fullstendig sjef etter å ha tatt steget ut av skyggen i Chelsea. Den matchvinnende scoringen søndag kveld var verdt inngangspenger alene, synd ingen heller denne gang ble tillatt å betale for å se.

Mandagsball i slow fox-tempo
Det er litt vanskelig å venne seg til at Premier League-runden skal avvikles lørdag før barne-tv, med noen slengere av noen storkamper som dessert søndag. Fordelen med corona-oppsettet er naturligvis får sett absolutt alt, selv om dette igjen gjør at man blir sett på som en einstøing av en huleboer og at øynene – som mutter for mange år siden varslet - trolig blir firkantede.

Også mandag var det fotball på skjermen. Og nå nå kom jeg på at det denne uken tas avspark i Champions League (No sleep till Brooklyn, for å bruke ny musikkmetafor). Mandagens kamper var imøtesett med stor spenning, men mener å huske at jeg kan ha duppet av noen minutter under det målløse bunnoppgjøret mellom WBA-Burnley.

Leeds-Wolves avsluttet runden, og heller ikke dette ble festfyrverkeriet jeg hadde håpet og trodd på. Ulvene har skaffet seg rutine, og på effektivt vis avvæpnet de et Leeds-lag på jakt etter mer heder, ære og berømmelse enn da allerede er blitt til del denne høsten.

Raúl Jiménez avsluttet runden ved å bli matchvinner kort tid før slutt, til stor skuffelse for de som fulgte mitt spilltips (kanskje like greit at Thomas Elgheim, og ikke jeg, er Tipsbladets spilleansvarlige).

Tungt var det også for mitt hanglende Fantasy-lag som hadde gitt tillit til både Helder Costa og Luke Ayling. Son og Kane reddet runden, men hoder skal nok rulle (hei til dere, Dunk og Ward-Prowse) i mitt lag før neste runde. Før den tid skal det altså rulle ball i europacupen.

Jeg følger – via tv-skjermen, akkurat som Virgil van Dijk.

God fornøyelse!