• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Premier League Kim Marki

Give me five!

Give me five!
Foto: Bildbyrån

Premier League kan ikke stå alene

Av KMarki

Så forlater omsider landslagene rampelyset igjen. Spillerne returnerer nå til sine respektive landslag – i ulik forfatning. Managerne river seg fortvilet i håret, mens de etter beste evne pusler sammen forslag til førsteellevere når det til helgen igjen skal tas avspark i respektive hjemlige ligaer.

I Premier League finnes det i skrivende stund 113 spillere på fraværsoversikten. Ti av disse skyldes Covid-smitte, mens øvrige er alt fra hovne ankler og knær, til ryggproblemer og muskelskader av ulik art. Det eneste sikre er at brorparten av plagene skyldes hektisk spilleprogram, stor reiseaktivitet og rovdrift på egen kropp.

Inneværende sesong startet, grunnet spillestoppet i vårmånedene, sent opp. Sommerpausen ble likevel noe nær fraværende for mange, spesielt for spillere i klubbene som gikk langt i europacupene. Dette har igjen ført til svært hektisk program i høst, både i hjemlig liga, cup, europacup og landskamper.

Premier League-klubbene sliter med skader, og dette er også ligaen som skiller seg ut hva gjelder belastning på spillerne. Som den eneste av de store ligaene i Europa har man her vendt tilbake til tre lovlig brukte innbyttere, mens øvrige ligaer har pandemi-innført fem lovlige bytter.

Storklubbene, som både har flest landslagsspillere og også er involvert i europacup, har ved to anledninger fått avvist forslaget om å tillate fem bytter. Alt tyder på at en tredje forespørsel er rett rundt hjørnet, og at forslaget denne gang vil få flertall. Det er nemlig ikke bare de aller største klubbene som nå sliter.

Liverpool har fått mye oppmerksomhet for sine tunge skadeproblemer, og dette er da også klubben med flest spillere i oversikten. Ni Liverpool-spillere sliter i øyeblikket med skader/sykdom/smitte av ulikt omfang, og brorparten av dem er ute når det denne helgen skal spilles toppkamp mot Leicester på Anfield.

Crystal Palace og Manchester United har åtte mann på skadeoversikten, mens Brighton og Newcastle har seks. Tabelljumbo Sheffield United, som hele tiden vært sterkest uttalte motstander av å tillate fem bytter, har seks spillere på oversikten før de søndag får besøk av West Ham. Kan hende blir også Blades-ledelsen mykere i kantene når det eventuelt igjen skal stemmes om antall tillate bytter.

Landslagspausen har gitt oss noen flotte høydepunkt. Nord-Makedonia kvalifiserte seg til sitt aller første sluttspill, mens Skottland kunne feire et første sluttspill på 22 år. I norsk sammenheng ble det en voldsom opptur å se «nødlandslaget» levere en spilleglede og innsats som litt for ofte har vært fraværende hos Lars Lagerbäcks trauste og velkjente utvalgte.

Landslagspausen sett under ett har uansett vært et gedigent feilsteg. At UEFA tvinger gjennom europaturné – med stort sett unødvendige landskamper - midt i bølge 2 av covid-pandemien er ikke bare beklagelig, men ren idioti.

Nå skal det heldigvis ikke arrangeres landskamper igjen før i mars, men takket være den siste rundturen vil flere klubber slite tungt med å stille slagkraftige lag til helgens ligarunde.

*Skadeoversikten det refereres til er hentet hos Physioroom, og mange av spillerne som her står oppført vil rekke helgens ligarunde. Samtidig vil garantert nye spillere ta plass på lista, når de nå vender hjem til medisinsk sjekk etter landskampoppdrag.