• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Premier League Øivind Smestad

På overtid av overtid

På overtid av overtid
Foto: Bildbyrån

Av ØSmestad

17 sekunder over tillagt tid fikk Trent Alexander-Arnold lov til å legge hjørnespark på The Hawthorns. Den corneren vet de fleste hvor endte!

En god del av dere som leser dette vet at undertegnende har hatt et nær livslangt kjærlighetsforhold til en engelsk ligaklubb, og en del av de samme har kanskje også et ditto forhold til noen i helrødt fra Merseyside.

Så la det umiddelbart være hevet over tvil: Liverpools deltagelse i Champions League fra høsten av er så fortjent, så fortjent.

Ingen sure miner! De fire som ender øverst på tabellen i Premier League fortjener å få testet seg ute i den øverste europeiske eliten. Tabeller juger veldig sjelden.

Ingen sure miner, bare et kraftig anstøt av deja vu fra foregående sesong. Men, som sagt: er du ikke god nok, blir det ikke invitert til det aller beste selskap.

Mitt anliggende er likevel relatert til den for oss «reve-elskere» ganske bisarre hendelsen fra The Hawthorns 16. mai 2021. Den der Alisson Ramses Becker stiger til værs et drøyt sekund etter at ballen har forlatt Alexander-Arnolds støvel ute ved cornerflagget…. og der den tideler senere lager bølge i nettet bak Sam Johnstone.

So what, sier du kanskje… ikke noe spesielt ved det? Nei, akkurat! Det er akkurat det! Ingen ting spesielt ved at det legges til 4 minutter... og spilles i 4 minutter og 18 sekunder, hvorpå man tar seg tid til å ta avspark etter goalen, slik at man havner på rundt fire og et halvt.

Nå satt denne aldrende karen og så på forestillingen, og fikk ikke med meg eneste hendelse som skulle tilsi YTTERLIGERE tillegg av tid etter de fire ekstra spilte minuttene på ligafotballens høyest beliggende stadion. Så hvorfor drøyt 4:20?

Nå tror du kanskje jeg vippet over på kategorien misunnelse og sure oppstøt? I så fall ikke på Liverpool FC sin bekostning. Nei, det er dommerstanden som får min vrede trengt nedover seg ved denne anledning. En dommerstand jeg slett ikke misunner – VAR eller ei. Det er nemlig en ganske sjelden rase, disse fløyteblåserne som overlever i engelsk elitefotball.

Men, hvorfor denne – for oss som bivåner, og sikkert også for utøverne med stuttbukser og tynne støvler – tilsynelatende tilfeldige omgang med tillagt tid? Går det ikke an å stadfeste nøyaktig tid? Er det virkelig så vanskelig? Spesielt ettersom tilleggene ved pause og fulltid virker ganske forskjellig vurdert… veldig ofte!

Det er jo selvsagt slik at vi som ikke er dommere i kampen (men bare tror vi er det) vet nøyaktig hva han med fløyte og kort virkelig har bestemt seg for å legge til. Muligens hadde Mike Dean bestemt seg for å spille 49 minutter og 20 sekunder av andre omgang i West Bromwich.

Han kan selvsagt også ha gjort seg opp en mening om at 20 sekunder ekstra, det er korrekt der og da – selv om ikke jeg fikk med meg hvorfor, i så fall. Men hvorfor ikke da formidle det?

Jeg har en selvopplevd situasjon (eller kanskje er det flere?) der mitt lokale amatørlag ble avblåst etter å ha blitt gitt corner, men uten å få ta den. Slikt gir jo kjapt pipeblåseren et heller dårlig rykte. Men kanskje hadde denne helt rett, og at mine utvalgte sløste utilgivelig med tid på vei ut mot cornerflagget?

Det kan jo også tenkes en situasjon der en spiller er alene gjennom, men bruker mer enn de tilmålte overtids-sekunder på å få lærkula i nettet. Hvilke reaksjoner vil det utløse?

Eller hva med det som skjedde i fjor høst, der kampleder Kavanagh faktisk hadde blåst av oppgjøret mellom Brighton og Manchester United, bare for å oppleve å få direktiv fra VAR-bussen om hands og dermed avgjørende straffespark til gjestene…. ti minutter inn i tillagt tid. Det etter at hjemmelaget hadde utlignet på - ja, selvsagt straffespark – fem minutter tidligere.

Tid for oppsummering av løse tanker og frustrasjon: Det er altså tilfeldighetene ved bruk (og misbruk) av tillagt tid vi vil til livs. Kan det finnes en god løsning som kan innføres på alle plan og nivåer av vår favorittlagsport? I ishockey har man «Hesa Fredrik» og lignende lett hørbare signaler operere man med ide fleste lagsporter med kamptid.

Ikke i fotball.

Og det er selvsagt grunner til det. Men forhåpentligvis ikke uløselige. Kan vi begynne med å la fjerdedommeren ta seg av det? En ekstra fløyte har man råd til i Premier League.