• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Premier League Ragnhild Lund Ansnes

Skademareritt før revene kommer

Skademareritt før revene kommer
Foto: Bildbyrån

Av RLund

Når du ikke trodde 2020 kunne bli verre, tikker det inn stadig nye meldinger om koronasmitte og skadde nøkkelspillere. Få opp adventsstjerna tidlig og bring on 2021.

Liverpool, fredag 20. November 2020. Vi durer inn i vinteren, og ny lockdown og ut av landslagspausen med noen mindre hyggelige nyheter: En miks av uflaks, koronasmitte og belastningsskader som har rammet Liverpool hardt, så vel som bortgangen av en av Liverpools største legender og keeperikonet Ray Clemence.

Det begynner å tegne seg et bilde av prisen lagene nå betaler for den altfor korte sesongoppladningen, og et kampprogram med like mange kamper som en vanlig sesong, men presset inn i en fire uker kortere periode. Mengde-treningen i pre-sesongen er  uhyre viktig for å minimere belastningsskader. 

Liverpool troner nå øverst på statistikken over det laget i Premier League som har hatt flest skader så langt i sesongen. Det er bare Manchester City med sine 16 skader som har flere skadetilfeller enn Liverpools 15. Begge lag konkurrerer i Champions League og begge har mange landslagsspillere i sin stall. Det er lite hvile å få i tett kampprogram.

Dårlige landslagsnyheter
Mohamed Salah har ikke bare fått med seg brorens Nasr sitt bryllup i landslagspausen, han har fått med seg koronasmitte på kjøpet. Han sitter i karantene i Egypt etter å ha testet positivt fredag for ei uke siden, men også på denne ukas nye test. I dag, fredag, skal han få fly hjem i privatfly til Liverpool, selv om han ennå ikke har testet negativt. Han utelukkes mot Leicester, og det er et tap for oss. Han er i scoringsform – og Leicester er et lag han ofte scorer mot.

Kaptein Jordan Henderson returnerte også tidlig fra Englands-jobben, etter å ha pådratt seg skade mot Belgia. Han er ikke klar mot Leicester på søndag, men var også på felles styrketrening i går på det flunkende nye anlegget i Kirkby. Trent Alexander–Arnold og Joe Gomez spilte heller ikke med løvene på brystet, for de også skadd og utelukket i helga, og føyer seg i rekken med Virgil van Dijk og Alex Oxlade- Chamberlain, sistnevnte er heldigvis under opptrening, sett alene med ball på AXA treningsanlegg i går - og ingen er heldigvis ute med en så alvorlig korsbåndsskade som Virgil. Midtstopper-vikar Rhys Williams ble sendt hjem med en liten skade fra sitt U-landslagsopphold (heldigvis trente han styrketrening med laget i går).

Og om ikke det er nok, Fabinho som storspilte som midtstoppervikar, og Thiago, som har vist seg som en ordentlig rød rubin på midtbanen, er begge usikre. Men heldigvis på rett vei. Andy Robertson sin hamstring har vært sliten og misfornøyd i landslagsperioden, men det ser ut som det bare var et lite varsko-her på høy belastning.

Klopps forslag til løsning
Jürgen Klopp har fortsatt ikke tilgitt Pickford for grisetaklinga på Virgil (ikke jeg heller), og mener fem innbyttere burde gjeninnføres, som flere av de andre europeiske ligaene praktiserer i denne koronasesongen. Klopp mener også at et mer humant kamp-oppsett fra tv-selskapene må på plass, der man dropper onsdagskamper i serien og tidlig lørdagskamp for å sikre minimum 72 timers restitusjon mellom kampene.

Lysglimt
Om ikke annet får vi henge opp adventsstjerna tidlig i år og glede oss over at Gini Wijnaldum har storspilt for Nederland. (Nå har han scoret flere mål for landet sitt enn for Liverpool, så her må han se å få orden i regnskapet.) Og selv om forsvarsrekka vår er usedvanlig uttynnet, og midtbane-leddet svekket, er vi heldige som har en relativt stor stall med spillere som gjør innhopp og storspiller uten å være ukentlig i startoppstillingen, som Shaqiri og Phillips.

Og heldigvis har vi en god grobunn av unge talent. I følge avisa The Mirror har Klopp brukt landslagspausen til å følge akademi-spillerne tett og har sett seg ut hele åtte spillere som kan være aktuelle for førstelaget framover.  Det har sjeldent vært så gunstig i moderne tid å spille på Liverpools akademi som akkurat nå…


(Foto: Ragnhild Lund Ansnes)

Tabelltopp på besøk
Søndag returnerer Brendan Rodgers til Anfield. Fort Anfield. Om de røde kan unngå tap her inne i skademarerittet, setter vi ny klubbrekord med 64 ubeseirede kamper på rad hjemme i serien. I 1981 stanset rekka på 63 kamper ubeseiret, nettopp da Liverpool tok imot Leicester City og tapte 1-2…

Men Leicester har ikke vunnet på Anfield siden 2000, altså på over 20 år. Og jeg tenker med glede på sist vi møtte dem, borte på andre juledag – en av forrige sesongs beste kamper av de røde, da vi banka revene 4-0.

Likevel er jeg nervøs foran søndagens kamp. Leicester har aldri starta sesongen bedre på de siste 12 årene, med sine seks seire og to tap. Og bortestatistikken er bunnsolid: Aldri før i klubbens 116 år historie, har de startet en sesong med å vinne alle de fire første bortekampene… Det har fungert fint å spille borte uten fans for Leicester, kan man si. Dessuten er Jamie Vardy  i borteform. Han har scoret 17 mål på de siste 16 bortekampene. Denne sesongen har Vardy alt scoret åtte mål fordelt på de åtte første rundene. Og han har en egen evne til å score mot Liverpool. Han har nettet hele sju ganger mot Liverpool på 11 kamper. Det er bare Andy Cole og Thierry Henry som har klart å score flere mål mot Liverpool i løpet av 11 kamper i Premier League.

Jeg tror Vardy noterer seg minst et mål på Anfield på søndag, men jeg tror også Jota fortsetter sin scoringsform og tipper 1-1 mellom Liverpool og Leicester. Hva tror du?

En fantastisk mann borte

Søndag 15. november mottok verden den triste beskjeden av Liverpool- og Tottenham-legenden Ray Clemence var død, 72 år gammel etter mange års kamp mot kreft.
I mitt arbeid som Liverpool-forfatter har jeg hatt gleden av å jobbe sammen med mange av legendene, men det å bli kjent med Ray gjorde stort inntrykk på meg. Selv da han var hardt plaget av sykdom, ville han ikke skuffe supporterne og stilte opp på arrangement, og han ga alt på scenen, var optimistisk til det siste på at dette skulle ordne seg.

Noen mennesker møter man i voksen alder, men det er det som om man har kjent dem alltid. Sånn var det med Liverpools keeperlegende. Vi kunne snakke sammen i timevis på telefonen eller på reise. Og han var en fryd å intervjue live på scenen. Han var en så utrolig interessant, reflektert, morsom, bereist, familiekjær og snill mann. Og i dagene etter hans dødsfall har det vært så fint å se at alle som kjente ham, og som har uttrykket sin sorg og støtte til Rays familie, snakker like varmt om for en fin fyr han var i tillegg til å være sin tids beste keeper. For han var virkelig det. En utrolig bra fyr.

Vi er mange som sørger over en mann som satte så fine fotavtrykk etter seg, så vel som fingeravtrykk på ballen, fra sine mange imponerende tigersprang.
Tusen hjertelig takk for alt, Ray Clemence. Vi savner deg allerede. Hvil fredfullt.

Vi lager, tradisjonen tro, en konkurranse også denne runden. Tipp hvor mange hjemmeseirer det blir i PL-runden (se kampene og oddsen nederst i saken), skriv svaret i Facebook-tråden,  og vær med i trekningen av min bok "Verdens beste Liverpool".

Helgens kamper i Premier League, med odds fra de uliek spilltilbyderne: