• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Landslag ntb

Solbakken om VM-sjansen: – Ekstremt vanskelig, men vi skal gjøre et helhjertet forsøk

Solbakken om VM-sjansen: – Ekstremt vanskelig, men vi skal gjøre et helhjertet forsøk
StÂle Solbakken er ny landslagssjef i forball for Norge NTB

Ståle Solbakken hopper nesten rett inn i en knallhard VM-kvalifisering i sin nye jobb som landslagss

Av ntb

Ståle Solbakken hopper nesten rett inn i en knallhard VM-kvalifisering i sin nye jobb som landslagssjef i fotball.

Solbakken erstatter Lars Lagerbäck, og hans første oppgave blir kvalifiseringen for verdensmesterskapet i 2022. Der blir gruppene for Europa klare mandag, på hans første arbeidsdag i NFF som landslagssjef.

VM-kvalifiseringen er av ganske mange betegnet som en nesten «umulig» etappe på veien mot EM i 2024 for Norge. Bare 13 lag fra Europa får spille VM.

– Det synes jeg ikke skal være innstillingen. Vi skal gjøre et helhjertet forsøk og kaster absolutt ikke inn håndkleet på forhånd. VM-kvalifisering er ekstremt vanskelig ut ifra hvordan seedingen er og antallet europeiske lag som får plass i VM. Men nå får vi først ta trekningen, sier Solbakken til NTB.

Koronasituasjonen skaper også usikre arbeidsforhold for ham.

– Så gjør også pandemien at det i verste fall kan være at jeg ikke får møtt spillerne mine fysisk før noen dager før den første kampen.

Solbakkens første oppgave blir å snekre sammen et støtteapparat og starte sonderingen av aktuelle spillere.

Glad

Solbakken ble presentert torsdag. Han svarte digitalt på spørsmål fra huset sitt i Hamar.

– Jeg er stolt og beæret over å ha blitt spurt. Vi har hatt dialoger før, men da har det av ulike grunner ikke ført helt fram. Jeg er supermotivert, superglad og ser fram til å kaste meg ut i dette når karantenen er over søndag, sa Solbakken.

– Det er en spennende spillergruppe, også er det å trene landet sitt. Økonomisk fant vi veldig fort en løsning sammen, sa han videre om hvorfor han tok jobben.

Mye å bygge på

Solbakken ville ikke si noe konkret om hva som ville bli utfordringene framover.

– Jeg har sett alle landskampen og synes de har gjort en god jobb. Det er progresjon og mye å bygge på.

– Jeg må gå i dybden, se kampene igjen og bli bedre kjent med spillerne. Når jeg har gjort det, er det lettere å svare på hva de store utfordringene blir. Jeg har noen formeninger, men vil ha den lille tvilen til gode.

Tok kontakt i høst

Solbakken ble først kontaktet mellom to landslagspauser i høst. Dette var avklart med Lagerbäck, opplyste fotballpresident Terje Svendsen under pressekonferansen.

– Vi ble enig om snakke etter kampene var spilt. Det har vært positive samtaler, og jeg hadde gjort opp min menig at dette var noe for meg, sa Solbakken selv.

Tidligere i høst fikk han sparken etter to perioder i FC København. Solbakken sier han i etterkant fikk noen «crazy tilbud», men valget falt på Norge. Han har ikke fått på plass et trenerapparat.

– Jeg har noen tanker om det og noen følelser på hva man skal gjøre det, men jeg har egentlig ikke startet med det.

Starter mandag

Norge kan havne i samme VM-kvalpulje som Danmark og Sverige. Disse tre nasjonene er på hvert sitt seedingsnivå. Å komme med til VM som europeisk nasjon, krever svært mye.

– Jeg kan tenke meg å møte Danmark. Det hadde vært en morsom kamp. De har et av de beste landslagene på lenge. Det ville blitt en fin utfordring jeg ikke hadde hatt noe mot, sa Solbakken, som fremdeles skal ha bostedsadresse i København.

Tidligere i høst tapte Norge EM-omspillet hjemme mot Serbia, og da forsvant muligheten til å komme med i mesterskapet som spilles til sommeren.

Solbakken var med i den norske troppen som spiller i VM 1998 og EM to år senere. Norge har ikke deltatt i et seniorsluttspill for menn siden 2000.

Etter VM i 2022 kommer EM 2024 som neste mulighet.

(©NTB)