• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Eliteserien Axel With Gogstad

Årets kåringer: Eliteserien

Årets kåringer: Eliteserien
Foto: Bildbyrån

Tipsbladet kårer årets spiller, skuffelse, overraskelse og komet i Eliteserien!

Av AWGogstad

Tradisjon tro ved sesongslutt, er det duket for kåringer. Mange mener mangt og mye om hvem som fortjener hva, og vi i Tipsbladet er selvsagt intet unntak. Her er våre kåringer fra årets sesong.

Årets spiller – PATRICK BERG
Thomas Lehne Olsen vil fort bli tilgitt om han slår oppgitt ut med armene når han leser dette, for LSK-kapteinen gjorde en fantomsesong med sine 26 fulltreffere. Best av alle var likevel Patrick Berg, også han kaptein for sitt lag. 24-åringen er dirigenten i Bodø/Glimts fenomenale orkester, som stormet inn til nok et seriemesterskap, et seriegull som var om mulig enda mer imponerende enn fjorårets. Han er ikke lagets målpoengkonge, men er svært ofte tredje sist på ballen. Dessuten har han tatt store steg i posisjoneringsspillet defensivt, og etter noen strålende sesonger, har ikke Bodø/Glimt lyktes med å gjemme ham særlig lenger; Patrick Berg skal spille Ligue 1-fotball for Lens, og det skal bli veldig spennende å følge midtbanespilleren videre i karrieren. Han forlater Eliteserien med velfortjent seriegull og tittelen årets spiller.

Overraskelsen – LILLESTRØM
Strømsgodset og Sandefjord gjorde begge manns jobb med å holde seg i divisjonen, og tok dermed innersvingen på de fleste eksperter og forståsegpåere i landets sportsredaksjoner – inkludert oss. Likevel var det ingen som overrasket oss mer i Eliteserien enn Lillestrøm i årets sesong. Kanarifuglene var tilbake i det gode selskap etter et år-langt pitstop i OBOS-ligaen, og kom tilbake i feltet proppfulle av energi. Romerikingene endte til slutt på en høyst imponerende 4. plass, foran blant annet Rosenborg og erkefienden Vålerenga, etter å ha vunnet 14 av 30 kamper. Fugla hadde dessuten årets individuelle overraskelse på laget, Thomas Lehne Olsen. LSK-kapteinen banket inn 26 fulltreffere, og smadret sin egen personlige rekord med 12 seriemål i løpet av en sesong. Lillestrøm tar nå fatt på den berømte andresesongen, men de bør stå godt rustet til å gå klar unna nedrykksstrid også i 2022.

Skuffelsen – BRANN
Hvem andre? Mjøndalen endte aller sist på tabellen, med kun fire seirer og 11 poeng opp til Odd på sikker plass. Men, med all respekt å melde til Nedre Eiker, Brann er en langt større klubb enn Mjøndalen. Bergenserne er en tungvekter i norsk fotball, og skal egentlig være en av gigantene som løfter Eliteserien-produktet. Advarslene kom allerede før seriestart, og Davy Wathne varslet overfor oss i Tipsbladet at Brann fort kunne ende opp i OBOS-ligaen i 2022. Vi slet med å ta den frittalende bergenseren på alvor, og følte oss ganske sikre på at de ville klare seg, til tross for en ung og ubalansert stall. Men, etter en kvalikfinale for historiebøkene, der det ble scoret fem mål de siste åtte minuttene av andre ekstraomgang og en thriller av en straffekonk, var nedrykket et faktum. Styrelederen har allerede trukket seg, så hoderullingen bå Brann Stadion er for lengst i gang. Vi har sett flerfoldige eksempler på at storklubber som Viking og Lillestrøm, og ikke minst Brann selv, har hatt «godt av» et nedrykk de siste årene. Brann bør gjøre best i å se på nedrykket som en mulighet til å begynne å gjøre ting riktig igjen.

Årets komet – ERIK BOTHEIM
Mens det har vært hardere kamp i de andre kåringene denne sesongen, var det aller enklest å utpeke Erik Botheim til årets komet. Rosenborg hadde gitt opp spissjuvelen og pakket ham inn i gavepapir og sendte ham vederlagsfritt til Bodø/Glimt. Nordlendingene takket og bukket, og Kjetil Knudsen skjønte raskt hvordan han skulle foredle den unge spissen. 21-åringen scoret i de fem første serierundene, og kom lynraskt ut av startblokkene. Tre mål på to kamper mot Roma ble også lagt merke til, og Botheim endte opp på totalt 15 mål og fire assists i Eliteserien. Mens flere av Glimt-profilene har meldt overgang til enda større klubber enn Krasnodar denne vinteren, er det Botheim som har gitt klubben desidert mest penger inn, nemlig opp mot 100 millioner kroner. Ikke verst for én bra sesong i Eliteserien.