• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Eliteserien Axel With Gogstad

Eliteserien: Helgens tips!

Eliteserien: Helgens tips!
Foto: Bildbyrån

Tips, info og skadeliste til helgens runde.

Av AWGogstad

Viking - Vålerenga
Søndag 13. juni kl. 20:00
Sendes på Discovery+ og Eurosport Player

Kampodds
Coolbet 2,88 - 3,54 - 2,50
Norsk Tipping 2,60 - 3,50 - 2,40
Unibet 2,90 - 3,70 - 2,38

To av medaljekandidatene møtes til dyst når Viking tar imot Vålerenga i Stavanger i rundens hovedkamp søndag. Viking vil si seg middels fornøyd med starten på sesongen med ni poeng på årets seks første kamper. Det startet godt med 3-1-seier mot Brann i seriepremieren, men triumfen ble avløst med strake tap mot Rosenborg og Tromsø. Dernest fulgte to strake seirer mot Lillestrøm og Mjøndalen før det ble nytt tap mot Haugesund i forrige runde, 1-2 på Haugesund Stadion.

Et lyspunkt for siddisene er venstrebacken Shayne Pattanyama. 22-åringen hadde rykte på seg som en ultraoffensiv back lenge før han ankom Stavanger, og nederlenderen levde opp til ryktet sitt da han leverte to målgivende i debuten mot Mjøndalen. Den tidligere Telstar-spilleren har imidlertid mer å gå på defensivt, også på Eliteserien-nivå, og Pattanyama får nå brynt seg på en av Eliteseriens hvasseste angrepstrioer.

Skadet Kjartansson
Vålerenga er kapable til å sette en støkk i de fleste forsvarsrekker når Vidar Örn Kjartansson, Amor Layouni og Aron Dønnum setter fart mot motstanderens mål. Sistnevnte fikk sågar sin landslagsdebut da han kom inn i 1-0-seieren mot Luxemburg forrige uke, og 23-åringen gjorde seg slettes ikke bort blant betraktelig mer meritterte lagkamerater. 

En som imidlertid ikke blir å se mot Viking, er islendingen Vidar Örn Kjartansson. Islendingen har hatt en tung start på sesongen med kun én fulltreffer så langt, og vondt ble verre i forrige serierunde mot Sandefjord. 31-åringen fikk påvist et brudd i foten, og må dermed undergå en operasjon og belage seg å tilbringe de neste ukene på sidelinjen. 

Hans erstatter blir etter alle solemerker Henrik Udahl. 24-åringen fra Askim bidro med sine første målpoeng for sesongen da han serverte to målgivende i 3-1-seieren mot Sandefjord, og nå håper spissen på flere målpoeng i kampene som kommer.

- Det var veldig gøy å få bidra med målpoeng, men scoringa uteblir. Den kommer, advarer Henrik Udahl overfor klubbens hjemmesider.

Henger med toppen
Vålerenga var spådd å kjempe helt der oppe denne sesongen, etter Dag-Eilev Fagermos brakdebut i fjor. Fagermo eleverte Oslo-laget til et nivå de ikke har vært på mange år, men de har til gode å leve opp til favorittstempelet denne sesongen. 11 poeng på sesongens seks første kamper er selvsagt ingen krise, men det er vel så alarmerende at VIF ikke har fremstått like sprudlende som forhåpet eller forventet på forhånd. Tidvis har sjanseskaping vært Vålerengas fremste problem, all den tid de har scoret tre mål i begge sine to siste kamper. 

3-2-seieren mot Molde var således uhyre imponerende, der de etter en grytidlig ledelse, likevel lå bakpå til pause. En mesterlig snuoperajson etter hvilen gjorde at hovedstadslaget fremdeles henger med de fremste gullkandidatene på toppen av tabellen.

For Viking sin del handler det om å ikke tape ytterligere terreng til øvrige tetlag. Siddisene har for lengst uttalt ambisjoner om å slåss om de aller gjeveste plasseringene, og da er kun hjemmeseier i søndagens hovedkamp godt nok. De har mer enn nok slagkraft til å gjøre det, men så gjenstår det å se om Berisha og kompani får det ut når det virkelig gjelder som mest.

TIPSET
Det offensive registeret hos begge lag finnes i form av spillere som Zlatko Tripic, Samuel Fridjònsson, Veton Berisha, Amor Layouni og Aron Dønnum tillegg er Vikings ultraoffensive venstreback Shayne Pattanyama endelig i gang for sin nye klubb og tegnet seg for to assists i debuten. Vi tror derfor på et veldig målrikt oppgjør i Stavanger, og prøver oss på over 3,5 scoringer. Coolbet stiller med den friskeste oddsen til 2,62.

ANDRE SPILLBARE OBJEKTER DENNE RUNDEN
Sandefjord Fotball - Molde B @ 1,64 (Coolbet)
Sarpsborg 08 - Brann H @ 2,38 (Unibet)
Strømsgodset - Rosenborg B @ 1,99 (Coolbet)

RESTEN AV RUNDEN - MARKERINGSTIPS I PARENTES
Kristiansund - Odd (H)
Bodø/Glimt - Mjøndalen (H)
Lillestrøm - Haugesund (H)
Viking - Vålerenga (H)
Stabæk - Tromsø (H)

SKADELISTE
BODØ/GLIMT: Brede Moe (legg), Marius Lode (lår), Vegard Leikvoll Moberg (kne).

BRANN: Markus Pettersen (hode), Vieux Sané (visum), Lars Gerson (strekk), Robert Taylor (EM).

FK HAUGESUND: Stiller trolig skadefritt.

KRISTIANSUND: Dan Petter Ulvestad (lyske), Bent Sørmo (kne).

LILLESTRØM: Simen Kind Mikalsen (kne).

MJØNDALEN: Syver Skaar Eriksen (smell), Martin Ovenstad (smell, blir trolig klar).

MOLDE: Kristoffer Haraldseid (korsbånd), Fredrik Sjølstad (ankel), Martin Ellingsen (kne), Björn Bergmann Sigurdarsson (rygg)

ODD: Espen Ruud (akilles), Steffen Hagen (tå), Kevin Egell-Johnsen (fot), Mush Bakenga (lår), Solomon Owusu (smell).

ROSENBORG: Hólmar Örn Eyölfsson (lyske), Markus Henriksen (kne), Stefano Vecchia (rygg).

SANDEFJORD: Jesper Granlund (menisk), Lars Markmanrud (kne), William Kurtovic (tretthetsbrudd), Martin Andersen (beinbrudd.

SARPSBORG 08: Jørgen Horn (korsbånd), Sebastian Jarl (rygg), Rashad Muhammed (disiplinære årsaker), Gaute Høberg Vetti (leddbånd), Kristian Fardahl Opseth (lyskebrokk), Mos (kne).

STABÆK: Yaw Amankwah (smell).

STRØMSGODSET: Jonathan Parr (strekk), Nico Mickelson (kne), Ipalibo Jack (strekk), Kristoffer Tokstad (legg), Aleksander Stenseth (fot), Simen Hammershaug (ankel).

TROMSØ: Marius Gundersen (strekk), Runar Espejord (strekk), Mikael Ingebrigtsen (legg).

VIKING: Kristoffer Løkberg (kne), Johnny Furdal (mage), Sondre Bjørshol (tvilsom med lyske), Sebastian Sørlie Henriksen (tvilsom med hodeskade).

VÅLERENGA: Vidar Örn Kjartansson (fot), Ivan Näsberg (smell), Odin Thiago Holm (menisk).