• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Eliteserien Axel With Gogstad

Klart for folkefest!

Klart for folkefest!
Foto: Bildbyrån

Endelig cupfinale på Ullevaal igjen.

Av AWGogstad

Det er nesten to og et halvt år siden det sist ble spilt en cupfinale i NM, og fortsatt er Viking regjerende cupmester, fra da de slo Haugesund 1-0 i desember 2019. På selveste arbeidernes dag, 1. mai, skal det imidlertid krones ny cupmester, og hva er vel da mer passende enn at det er de to som har vært Norges klart beste lag de siste sesongene som skal gjøre opp om tittelen?

Troféskapet fylles opp
Molde og Bodø/Glimt har på ingen måte lekt seg til søndagens finale, i alle fall ikke de regjerende seriemesterne Bodø/Glimt. Nordlendingene fikk en durabelig kamp av seriegull-kandidat Viking i semifinalen, men etter at Veton Berisha sjokkerte Aspmyra etter 12 minutter, sørget Runar Espejord og Gilbert Koomson for at Bodø/Glimt kunne innkassere sin første finalebillett siden 2003 og deres femte finale totalt i klubbens historie. Gultrøyene har imidlertid bare vunnet to av sine fem finaleturer, og forrige gang de ble kronet cupmestere, var i 1993, da Strømsgodset ble slått 2-0.

Dagens sportslige leder i klubben, Aasmund Bjørkan, var selv med på NM-laget i 1993 som stakk av med kongepokalen, og han er nok sjeleglad for at han har Kjetil Knutsen som trener. Bergenseren har hatt eventyrlig suksess med klubben i de fem årene han har vært på Aspmyra, og etter utallige bragder med Glimt de siste årene, kan Knutsen nå føye til cupfinale på CV´en.

- Da jeg kom hit, var det snakk om at cupen var det eneste vi kunne vinne. Nå har vi vunnet litt mer enn det, men det gjør ikke sulten vår mindre på å skrive historie i cupen. Vi er utrolig glade for at vi er i en finale, og det er stort for spillerne, teamet rundt laget og for klubben, og for alle som er glade i Glimt. Det begynner å bli ganske mange av dem. Jeg gleder meg som et lite barn til finale på Ullevaal, forsikrer Kjetil Knutsen klubbens hjemmesider.

Mistet hodet
Han gledet seg nok betydelig mindre da Viking igjen var motstander søndag kveld, denne gang i Eliteserien. Stavanger var åstedet der siddisene tok sin første seier over Glimt siden 2016, og vant fullt fortjent 2-0 etter scoringer av Veton Berisha og Sebastian Sebulonsen. Det var også nordlendingenes første tap i seriesammenheng siden for tiden høytflyvende Sandefjord slo dem 1-0 i juni i fjor. I søndagens toppoppgjør på SR-Bank Arena, lyktes Viking med å frustrere Bodø/Glimts spillere og støtteapparat gjennom samfulle 90 minutter, og selv Kjetil Knutsen snakket på seg gult kort like før pause.

Vondt ble til verre for Glimt i andreomgangen, og Victor Boniface måtte ta tidlig dusj. Han burde imidlertid fått selskap i garderoben av Ulrik Saltnes, som like før Bonifaces utvisning, plantet kneet i ryggen på Kevin Kabran. Glimt-kapteinen slapp utrolig nok unna det røde kortet, og heldigvis ser det også ut til å ha gått bra med Kevin Kabran. Nå gjelder det for Glimt å få restituert og nullstilt seg fortest mulig, for på søndag står et trofé-sultent Molde klar på andre side av gressmatta på Ullevaal, klare til å hente klubbens femte NM-tittel. Tre av Moldes fire kongepokaler har kommet på 2000-tallet, og moldenserne ble sist kronet Norgesmester i 2014, da de slo Odd 2-0 på Norges nasjonalarena. Martin Linnes var en del av mesterlaget for åtte år siden, og forsvarsspilleren er tilbake i rosenes by, etter fem og en halv sesong i tyrkiske Galatasaray.

Større enn i Danmark
Molde fikk det langt enklere enn Bodø/Glimt i sin semifinale, da de slo Strømsgodset 3-0 på Aker Stadion. Vertene kom riktignok tregt i gang, og det var ikke før Magnus Wolff Eikrem scoret kampens første mål etter en snau time, at det virkelig løsnet for Erling Moes mannskap. Det blir Molde-spiller Benjamin Tidemann Hansens andre besøk til nasjonalarenaen på bare to og et halvt år. Dansken var nemlig en del av Haugesund-laget som måtte gi tapt for Viking i 2019, og nå kan 28-åringen få sin etterlengtede revansje, to og et halvt år etter.

- Cupfinalen er en stor begivenhet her i Norge, større enn i Danmark. Det var en fantastisk opplevelse første gangen. Jeg tror det betyr mye for klubben og byen å være i en cupfinale igjen. Det er sinnssykt viktig å komme til cupfinalen. Det er et av målene vi har satt oss, og det er fantastisk, sier Tidemann Hansen til Moldes hjemmesider.

Det har ikke manglet på toppkamper for Molde i sesonginnledningen, og søndag spilte de en av de største klassikerne norsk fotball har å by på, klassikeren mot Rosenborg. Det endte 0-0, men Molde føler nok at de burde reist hjem fra Lerkendal med tre poeng i bagasjen, for TV-reprisene viste at Ola Brynhildsen burde fått straffe etter 70 minutter i en dull med Markus Henriksen. Dommer Espen Eskås var imidlertid av en annen oppfatning, og Brynhildsen hadde flere gode muligheter i toppoppgjøret, uten å få uttelling.

SKADER
Sheriff Sinyan, Kristoffer Haraldseid, Martin Ellingsen, Mathis Bolly, David Fofana og Björn Sigurdarsson er bekreftet ute for Molde. I tillegg er Ola Brynhildsen, Magnus Wolff Eikrem, Etzaz Hussain og Kristoffer Haugen alle usikre. Bodø/Glimt stiler uten Morten Konradsen, og Brede Moe er usikker.

TIPSET
B til 2,15 i odds hos Coolbet

Molde har tunge fravær, og Bodø/Glimt er fremdeles Norges beste lag, til tross for trøbbel de siste ukene. Dette lukter gult gull. 

NY COOLBET-KUNDE? ÅPNE KONTO I DAG OG FÅ 10,00 I ODDS PÅ BEGGE LAG I FINALEN!

MOLDES VEI TIL CUPFINALEN
25.07.2021 Spjelkavik – Molde 1-4
01.08.2021 Hødd – Molde 1-2
22.09.2021 Bryne – Molde 1-4
13.03.2022 Molde – Odd 3-2 etter ekstraomganger
20.03.2022 Molde – Sarpsborg 08 4-2
06.04.2022 Molde – Strømsgodset 3-0

BODØ/GLIMTS VEI TIL CUPFINALEN
25.07.2021 Rana – Bodø/Glimt 1-4
01.08.2021 Junkeren – Bodø/Glimt 1-2
22.09.2021 Alta – Bodø/Glimt 1-2
06.03.2022 Aalesund – Bodø/Glimt 0-3 på walkover
20.03.2022 Bodø/Glimt – Lillestrøm 4-1
21.04.2022 Bodø/Glimt – Viking 2-1

10 SISTE NM-VINNERE
2019: Viking
2018: Rosenborg
2017: Lillestrøm
2016: Rosenborg
2015: Rosenborg
2014: Molde
2013: Molde
2012: Hødd
2011: Aalesund
2010: Strømsgodset