• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Premier League Kim Marki

Premier League: M23-derby

Premier League: M23-derby
Foto: Bildbyrån

Tradisjonelt sett et hett derby, men uten fans på tribunene blir Brighton-Palace et ganske normalt bunnoppgjør.

Av KMarki

Geografi og reisetid er ikke hovedårsaken til at kampene mellom Brighton og Crystal Palace er som oppgjør mellom hund og katt.

Hovedstadslaget Palace er omkranset av klubber som Millwall, Charlton, Fulham og Chelsea, mens Brightons største rivaler – geografisk sett burde vært sørkyst-naboene Southampton, Bournemouth og Portsmouth.

Likevel er det altså kampene mellom Brighton og Palace, også kalt The M23 Derby (kjedelig nok oppkalt etter motorveien mellom byene), som får oppmerksomhet.

Og alt grunnet noen famøse oppgjør de to imellom da de begge – på sent 1970-tall - hadde tilhold i lavere divisjoner.

Lagenes spillere i dag har neppe særlig forhold til dette. Den som var nærmest å kunne huske, Glenn Murray, har dessuten flyttet til Nottingham. Lagenes fans har naturligvis tradisjon for å ikke like hverandre, men nå er jo heller ikke disse tillatt adgang til kamp.

Da kan man gjerne like gjerne se på det sportslige. Kveldens kamp blir viktig nok, men da grunnet at de begge trenger poeng for ikke å havne i nedrykksgjørma.

Er du tilhenger av en av disse to sjarmerende klubbene, men av mystiske årsaker ikke medlem av deres norske supporterklubb? Meld deg inn i The Seagulls Norway eller Crystal Palace Supporters Norway

Brighton - Crystal Palace
Amex Stadium, mandag 21.00
TV: Som all annen PL-ball vises også denne direkte på tv2 sport premium, og SUMO.

Brighton er ubeseiret fra sine siste seks kamper, og mot Aston Villa forrige lørdag imponerte The Seagulls igjen. Det endte målløst, men Graham Potters menn leverte totalt 26 avslutninger, noe som er rekord for Brighton i Premier League-sammenheng. Bare en god Villa-keeper forhindret hjemmeseier på Amex Stadium. Lang rekke uten tap, og i fem av de seks har laget holdt nullen. Mye takket være den glimrende sisteskansen Robert Sanchez, som har holdt nullen i 6 av 13 Premier League-kamper etter å ha overtatt hanskene fra Mat Ryan.

Samtidig er det fortsatt beskjeden appetitt på scoringer. Brighton spiller fotball som gjør godt for øyet, men laget trenger offensive alternativer til Neal Maupay og Aaron Connolly. Maupay er lagets toppscorer med syv mål, og tre av disse har kommet fra straffemerket. Ingen andre har notert seg for mer enn tre fulltreffere. 

Palace sliter i kjent stil uten Wilfried Zaha. Uten Zaha har The Eagles tapt 18 av 20 kamper, og i 16 av dem har man heller ikke scoret mål. Ei heller lørdag, da det endte med fortjent 0-3-tap hjemme mot Burnley. Tre strake tap, men avstanden til lagene under streken er uansett betryggende. Ja, Zaha er viktig. En spiller som Eberechi Eze har imidlertid kapasiteten til å overta mye av ansvaret når superstjernen må hvile. Eze har, naturlig nok, vært litt opp- og ned etter å ha blitt hentet fra The Championship. At 22-åringen har kvaliteter utover det vanlige er uansett hevet over enhver tvil.

Som Brighton sliter også Palace med å finne den rette spisstypen. Christian Benteke har sine kvaliteter, men de kommer litt for sjelden til syne. Jordan Ayew leverer sin håndfull scoringer, men aldri tosifret i antall. Michy Batshuayi var for fem år siden fritt vilt blant europeiske gigantklubber, men de 40 pundmillionene Chelsea betalte for hans tjenester i 2016 burde blitt brukt på helt andre ting. Belgieren er alt annet enn god nok for Chelsea, og heller ikke i et Palace med scoringsvegring er «Batsman» løsningen.

Skader Brighton: Solomon March og Florin Andone er ute. Tariq Lamptey og Adam Webster nærmer seg, men mest trolig står begge over kveldens batalje. 

Skader Palace: Som alltid (ok, veldig ofte) lang skadeliste hos The Eagles. I tillegg til Zaha er McArthur, Schlupp, Sakho og James Tomkins av de totalt ni førstelagsspillerje til behandling. James McCarthy kan gjøre comeback etter en måned på sidelinjen med strekkskade. 

Odds: Hjemmelaget viser form, og blir favoritt. Unibet og Coolbet betaler best, begge med odds 1,78. Palace-triumf til odds 5,75 kan kjøpes hos Colbet.

Siste tre møter har alle endt under 2,5 scoringer, og to av dem har endt 1-1.