• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Premier League Kim Marki

Tid for revansj?

Tid for revansj?
Foto: Bildbyrån

På dagen 10 år har gått siden Everton slo Liverpool.

Av KMarki

19 kamper og på dagen 10 år har gått siden Everton slo byrival Liverpool i ligaspillet. Tim Cahill og Mikel Arteta ble målscorere for The Toffees, med Liverpools nye eiere på tribunen. John W Henry hadde overtatt som Liverpool-eier dagen i forveien og starten ble ikke som han hadde ønsket. Revansje skulle snart bli tatt, og revansje er nettopp hva Everton nå selv ønsker å ta. Ikke bare mot Liverpool, men generelt.

Everton hadde sin siste storhetsperiode på 1980-tallet, da de to ganger stakk av med ligatittelen. Siden Premier League ble stiftet har man imidlertid bare ved én anledning nådd topp 4 (2005), og forrige sesong endte man helt nede på 12.plass. Nå kjennes det imidlertid en eim av Toffee over Merseyside. The Toffees troner alene i tet på tabellen med fire seirer fra fire mulige, og det er også på Goodison man finner ligaens toppscorer.

Ancelotti har hentet tunge forsterkninger i form av Allan (Napoli), James Rodriguez (Real Madrid) og Abdoulaye Doucouré fra Watford. Sist, men slett ikke minst, har Dominic Calvert-Lewin tatt nye steg siden forrige sesongs imponerende utvikling.

LES OGSÅ: Alt om lørdagens kamper i Premier League

Alene i tet
Den høyreiste 23-åringen ble stående igjen med totalt elleve scoringer fra sine første fire sesonger i Premier League, før det forrige sesong ble notert hele 13 fulltreffere. Denne høsten har spissen slått ut i full blomst. Seks scoringer fra første fire ligakamper er belønnet med prisen som månedens Premier League-spiller for september og debut for det engelske landslaget. Mot Wales brukte han 25 minutter på å krone debuten med scoring, og alle kamper inkludert står spissen nå med 10 scoringer fra 7 kamper.

Overraskende usikkerhet
Liverpool er regjerende mester og virket ubesværet på vei mot nye triumfer da Leeds, Chelsea og Arsenal ble slått i sesongens tre første kamper. På Villa Park fikk man seg imidlertid en smell av de sjeldne. 2-7-tapet mot Aston Villa kom på en kveld hvor det meste gikk galt, men det var urovekkende svake prestasjoner fra brorparten av spillerne. Kun få får godkjent, mens sedvanlige nøkkelspillere som Fimino, Van Dijk og Alexander-Arnold spilte til stolpe på terningen. Sisteskanse Adrian viste samtidig nye svakhetstegn som erstatter for en fortsatt skadet Alisson.

Mot Everton vil man igjen ha Sadio Mané i elleveren, mens også kaptein Jordan Henderson og sommerkjøpet Thiago vil styrke laget.

Det er flust med potensielle målscorere i begge lag, men vi minner om at bare én av lagenes seks siste kamper har inneholdt mer enn én scoring.

Spesiell statistikk
Det er lenge siden Everton slo Liverpool, men det hører da også til sjeldenhetene at noen av disse to henter tre poeng på Goodison. Syv av de siste åtte møtene i Evertons hule har endt med poengdeling.

Lørdagens kamp blir første gang siden 1989 hvor Everton tar imot Liverpool som ligaleder. Den gang sørget Ian Rush (2) og John Barnes for at gjestene uansett vant 3-1.

Salah i 100
Mo Salah er en av få Liverpool-spillere som fikk godkjent i fadesen mot Aston Villa. Egypteren scoret begge Liverpools mål, og står nå bokført med 99 fulltreffere fra sine 158 første kamper i den røde overdelen. Hans neste scoring vil gjøre ham til 17. Liverpool-spiller som har rundet 100 scoringer.

Salah kan sørge for jubileum i dag, samtidig som også Jürgen Klopp når en milepæl. Det er i dag fem år siden tyskeren ledet de røde for første gang, og Everton er laget han har møtt flest ganger uten å tape.

Ligaleder Everton kan sørge for at de begge returnerer hjem uten kake.

Thiago-retur
Begge lag har hatt sine skadeproblemer før kamp, og det er gjestene som lider mest under fravær. Sisteskanse Alisson blir ikke å se, og Adrian har ikke spesielt høy tillit blant Liverpool-tilhengerne. Naby Keita er heller ikke aktuell for spill i dag, men kaptein Jordan Henderson, Sadio Mané og Thiago returnerer alle etter fravær.

Everton har mye smårusk å ta hensyn til, men spillere som Allan, Yerry Mina, Lucas Digne, Seamus Coleman, og Andre Gomes antas alle å rekke kampen.