• Vær hvor og når det skjer og delta i debattene - følg Tipsbladet.no på:
Følg med - følg Tipsbladet.no på:
Serie A Øyvind Johannessen

Serie A lørdag: Derby della Mole

Serie A lørdag: Derby della Mole
Foto: Bildbyrån

Av ØJohannessen

Derby della Mole er historisk sett et av Italias tøffeste og mest prestisjetunge. Sportslig er det lenge siden vi har kunnet si det samme.

Dermed blir det naturlig å se på historien først, og da finner vi fort ut at lagene møttes for første gang i 1907, og at helgens derby blir det 244. mellom lagene, om vi legger samme alle typer møter. 202 av disse har vært obligatoriske, 176 har vært seriekamper og 150 har vært kamper i Serie A. Uansett hvilke kamper vi inkluderer, så har Juventus et kraftig overtak i antall seire, men vi iler til og minner om at den totale overmakten har manifestert seg de siste 40 årene.

Voldsom dominans
Torino var størst og best fram til 1. verdenskrig, samt en periode inn i den neste storkrigen, og så hadde Granata sin siste gyldne generasjon på 70-tallet, da de sesongen 1975/76 også vant sitt sjuende og siste seriegull. De 150 møtene i Serie A har gitt Juventus 72 seire, og Torino 43, mens de siste tretti årenes statistikk er vond lesning for Torinos supportere. 34 møter siden 1993 har gitt Juventus 24 seire, og Torino bare tre. Torino vant sist et derby i 2015, og tolv kamper deretter har gitt ti Juveseire. Før seieren på egen hjemmebane i 2015, hadde ikke Torino vunnet siden de hentet sin eneste borteseier mot Juventus i perioden i 1995.

Det med andre ord svært vanskelig å argumentere for at dette er et derby der vanlig form ikke betyr noe. I Derby della Mole, oppkalt etter en av Torinos mest berømte bygninger, er normalsituasjonen at Juventus vinner, og Torino krysser fingrene for å unngå ydmykelser.

To lag utenfor flytsonen
Pirlos Juventus har fortsatt til god å finne fasongen. Det er betenkelig at de fortsatt venter på sin første seier uten Cristiano Ronaldo på banen. Lørdag ble han hvilt med en mindre bekymring etter forrige ukes Champions League-seier, og til tross for mye fikst spill før pause mot Benevento, så ble det baklengs etter tannløst forsvarsspill etter corner, og sesongens andre uavgjort mot en nykommer. Det er langt unna normalt Juventus-nivå, for å si det forsiktig.

Alvaro Morata scoret sitt tredje ligamål etter ankomsten fra Atletico, og et festlig kuriosum er at alle hans tre scoringer har kommet mot de nyopprykkede lagene, og at kun én av dem har bidratt til seier. Juventus framatår forøvrig som et lag med dårlig balanse og lite samspill. Den regjerende mester burde jo ikke være avhengig av Cristiano Ronaldo (bildet) for å vinne fotballkamper, men det er de faktisk.

Torino har levert svakt hele høsten, og det har så langt vært umulig å se noen forbedring som følge av sommerens trenerskifte. Spissen Andrea Belotti er i en egen klasse, men kun én av hans seks scoringer så langt har bidratt til poeng (ett). Torino sliter enormt bakover, og har sluppet inn tre mål i to kamper, og fire mål i tre av sine åtte kamper i skrivende stund. Gjentar de disse svake defensive prestasjonene blir det nytt tap lørdag kveld.

Avspark lørdag kl. 18.00

Skader/karantene:

Juventus: Buffon, Demiral, Chiellini. Morata (karantene)

Torino: Baselli, Millico, Gojak, Lukic, Vojvoda, Ujkani

Antatte lagoppstillinger:

Juventus (3-4-1-2): Szczesny; De Ligt, Bonucci, Danilo; Cuadrado, Arthur, Rabiot, Chiesa; Kulusevski; Dybala, Ronaldo

Torino (3-5-2): Sirigu; Izzo, Lyanco, Bremer; Singo, Meité, Rincon, Linetty, Rodriguez; Zaza, Belotti

Kampodds:

Coolbet: 1,42 - 5,08 - 7,79

Norsk Tipping: 1,37 - 4,60 - 6,40

Unibet: 1,40 - 5,10 - 7,00

Tips: H